avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA \"FACTURARE CU SAU FARA TVA?\"
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

"FACTURARE CU SAU FARA TVA?"


Avem o societate care este inregistrata ca platitor de tva, cu cod caen 5590 alte servicii de cazare. Este mai exact un fost hotel iesit din circuitul turistic, deci,fara clasificare de la ministetul turismului. Vrem sa efectuam activitati de cazare , in baza unui contract de inchiriere , pentru diverse societati care au salariati, in speta, muncitori . Deci sa devenim un fel de camin muncitoresc. Cum facturez, cu TVA 9 %, SAU 24 %?

Un coleg de-al meu vine cu propunerea sa trecem pe cod caen 6820- inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate, si mai spune el ca nu se aplica tva la facturare conform codului fiscal , art 141, la nu stiu ce litera. Eu una nu sunt de acord ,cu ceea ce sustine dlui , deoarece proprietarul acestei cladiri este o persoana juridica, si nu una fizica. Va rog mult de tot sa ma lamuriti si ajutati cu un raspuns cat mai clar .Multumesc.
Cel mai recent răspuns: iacobandreea30 , utilizator 08:59, 25 Ianuarie 2012
Consider ca puteti inchiria spatiul dar nu in regim hotelier, deci nu cu tva de 9%.
Art 140, alin 2, lit f "f) cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping."

Inchiererea este o activ scutita de tva cf art 141, alin 2 lit e: "e) arendarea, concesionarea, închirierea şi leasingul de bunuri imobile, cu următoarele excepţii:". In acest caz trebuie sa faceti ajustarea tva dedus la achizitie cf art 149.

Puteti opta pt taxarea operatiunii de inchiriere prin depunerea unei notificari, cf art 141, alin 3: "(3) Orice persoană impozabilă poate opta pentru taxarea operaţiunilor prevăzute la alin. (2) lit. e) şi f), în condiţiile stabilite prin norme". In acest caz nu se mai face ajustarea tva dedus la achizitie cf art 149.

Vedeti ce va este mai avantajos si hotariti ce trebuie sa faceti.



Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chiria este puurtatoare de tva? simonaursu simonaursu Buna ziua. Stiam ca, chiria nu este purtatoare de TVA. Sunt o soc. platitoare de TVA si care nu mai am alte venituri, decât cele din închiriere dar am ... (vezi toată discuția)
Facturare prestari servicii chirie kty_20 kty_20 Buna ziua, Firma din Romania,platitoare de TVA a inchiriat in Romania un spatiu unei filiale cu sediul in Romania insa factura va fi emisa societatii mama din ... (vezi toată discuția)
Chirie fara tva companie cu mai multe spatii danileo danileo Buna ziua, Avem o firma platitoare de tva care detine mai multe cladiri de birouri, facturand normal cu tva chiria catre chiriasi. Este posibil sa avem ... (vezi toată discuția)