avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Scoaterea copilului, din tara, de catre parintele ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Scoaterea copilului, din tara, de catre parintele caruia i-a fost incredintat

Buna seara!
Am divortat anul trecut si fetita, in varsta de 9 ani a ramas in custodia mea. Pot pleca cu ea, in excursie, in strainatate, fara acordul tatalui ei?
Si pot pleca definitiv, cu fetita in Ungaria, Austria, fara acordul tatalui ei, daca ma casatoresc acolo cu un cetatean maghiar, dar de origine romana?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 20:23, 28 Ianuarie 2012
Da , puteti parasi tara fara acordul fostului sot, fiica fiind incredintata spre crestere si educare dumneavoastra.

Nu are nicio relevanta juridica o casatoriei ce va fi incheiata.


Va mai intreb o data, pot parasi tara impreuna cu fetita mea, definitiv, fara acordul tatalui ei?
Ma scuzati ca insist, dar este o veste minunata.
Va multumesc.
Inteleg ca exista o hotarare judecatoreasca , definitiva si irevocabila prin care fiica a fost incredintata spre crestere si educare dumneavoastra, in acord cu dispozitiile Codului familiei, dispozitii abrogate.

Totodata, trebuie sa existe si pasaportul copilului minor
.Puteti suna si la Politia de Frontiera.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Da, am aceasta hotarare judecatoreasca de la tribunal.Trebuie sa-i fac fetitei pasaport. Va multumesc.:)
1.Nu aveti nevoie de acordul tatalui pentru iesirea din tara impreuna cu minora.
Aveti nevoie insa de hotararea legalizata cu mentiunea" definitiva si irevocabila " si pasaportul pentru minora, pasaport care va fi eliberat in temeiul hotararii prin care minora v-a fost incredintata spre crestere si educare.

2.Daca tatal are si un program de vizita stabilit prin aceasta hotarare, aveti obligatia ca inainte de a pleca din tara sa-l instiintati pe acesta ( in scris, nu verbal) de plecarea dvs. si totodata sa-i indicati acestuia locatia ( adresa de resedinta) unde se afla minora, tocmai pentru ca tatalui sa-i nu fi ingradit dreptul de vizita.

3.Daca insa doriti sa va casatoriti si inteleg ca vreti sa va stabiliti intr-o alta tara, in functie de tara in care va veti stabili, veti avea nevoie de acordul tatalui sau nu., in tarile din UE in principiu nefiind necesar acordul tatalui.

Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Ianuarie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Plecare strainatate fara acordul tatalui ADRIENUTA ADRIENUTA As vrea sa stiu daca pentru a pleca in strainatate cu copilul, fiind divortata si avand o sentinta definitiva si irevocabila prin care copilul imi este ... (vezi toată discuția)
Trecerea frontierei a unui minor insotit doar de un parinte Geanina-Irina Geanina-Irina Buna ziua.Am o fetita de 6 ani si doresc sa o iau cu mine in Italia dar:e trecuta pe numele tatalui,nu am fost casatoriti legal niciodata,nu l-am dat pt pensia ... (vezi toată discuția)
Iesirea din tara a copilului minor HorynaGabriela HorynaGabriela Am un copil de 6 ani rezultat dintr-o relatie de concubinaj in anul 2008 printr o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila mi sa incredintat minorul ... (vezi toată discuția)