avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie sau preaviz de la angajator?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie sau preaviz de la angajator?

Care este varianta cea mai buna? De vreo o luna ma gandeam temeinic sa imi dau demisia (in conditiile in care nu imi gasisem inca alt loc de munca), cand ma trezesc ca si ai mei angajatori s-au gandit sa scape de mine. Asta in conditiile in care deja in primavara a avut loc o disponibilizare masiva din societate.
Care e varianta cea mai buna sa imi dau demisia (ce implicatii are? pt somaj, pt CV?) sau sa accept motivatia de desfacere a Contractului de munca prin desfiintarea postului ca macar pana ce gasesc alt loc de munca sa iau somaj (apropo care este valoarea acestui) ajutor?
Ce varianta imi sugerati?
Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2008
Linda, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:07, 28 Octombrie 2008
Conform legii somajului In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) (Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele in cautarea unui loc de munca, aflate in una dintre urmatoarele situatii:
a) au devenit someri in sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit c)( c) nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare; ); ) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:*
a) le-a incetat contractul individual de munca sau contractul de munca temporara din motive neimputabile lor;*
Ideea ar fi sa astepti sa se desfiinteze postul.
Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1) pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de pana la 5 ani, dar nu mai putin de 1 an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare cuprins intre 5 si 10 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma fixa, neimpozabila, lunara, reprezentand 75% din salariul de baza minim brut pe tara, in vigoare la data stabilirii acestuia.
Cea mai buna varianta ca sa beneficiati de de măsuri active de combatere a şomajului şi de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil este concedierea pentru desfiinţarea postului -art.65 alin.1 C.mun.

Incetarea c.i.m. prin demisie nu va da dreptul sa beneficiati de indemnizatia de somaj.
Legea nr.76/2002 prevede :
Art. 39. - (1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj patrunjel patrunjel as dori sa stiu va rog sa-mi spuneti dupa 19 ani de munca si un salariu de 7mil. vechi an cartea de munca cat este indemnizatia de somaj?.Si cate luni am ... (vezi toată discuția)
Conditii de a lua somaj lucianlucian lucianlucian Buna ziua Ce trebuie sa fac pentru a lua indemnizatia de somaj? Lucrez la o firma de 3 ani si nu mai pot face fata programului (sunt sofer pe camion si nici ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa demisie kucserajeno kucserajeno In cazul in care imi dau demisia,dar luna viitoare imi dau ex. de licenta ,pot avea dreptul la somaj?Actualul loc de munca nu necesita studii superioare. (vezi toată discuția)