avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1039 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Executare silită Problema urgenta
Discuție deschisă în Executare silită

Problema urgenta

Buna ziua,

Ma aflu intr-o situatie disperata. Parintii mei au girat pentru un credit (au semnat ca giranti, fara garantii imobiliare), solicitat de fratele meu pentru o investitie intr-o firma, care acum, dupa criza, este falimentara. Acesta se pare ca nu a achitat acest credit, lucru despre care nici eu si nici parintii mei nu am stiut, pana de curand.
Acum o luna, am primit o notificare de la o firma de recuperari catre care s-a transferat datoria fratelui meu. Conform acesteia, parintii mei risca sa piarda apartamentul in care locuim, daca nu achita datoria fratelui meu.
Apartamentul in cauza a fost ipotecat pentru un credit de nevoi personale solicitat de ai mei tot pentru stingerea unei parti din datoriile cumulate de fratele meu.
Am consultat mai multi avocati, in incercarea de a gasi o solutie pentru situatia disperata in care ne aflam, dar am primit opinii si sfaturi contradictorii.
Un avocat mi-a spus ca apartamentul nu poate fi 'revendicat' de firma de recuperari, intrucat acesta e ipotecat si pana la achitarea ipotecii, ei nu se pot 'atinge' de locuinta noastra, deci am castiga niste timp.
Un alt avocat mi-a spus ca nu este valabila aceasta informatie si ca, daca nu vom reusi sa obtinem suma respectiva pe alte cai, vom pierde apartamentul. Am fost sfatuiti sa incercam sa scoatem apartamentul la vanzare, pentru a obtine o suma cat mai mare, dar nici asta nu este o solutie pentru ca apartamentul nu valoreaza suficient cat sa acoperim si ipoteca si creditul si am aflat ca eventuala vanzare poate fi ulterior atacata/contestata de catre firma de recuperare.
Ce ma sfatuiti sa fac? Exista o solutie pentru problema noastra?
Va multumesc din suflet pentru timpul acordat!

Toate cele bune,

Delia

Cel mai recent răspuns: ADIEXE , utilizator 12:12, 30 Ianuarie 2012
@delia0906
Dupa cum vedeti, si aici parerile sunt impartite. Vorba ceea :" unde sunt 2 juristi, sunt 3 pareri".
Dar un jurist informat poate sa va spuna sigur ca este valabila prima varianta, pt un motiv simplu, este vorba de creditorul ipotecar vs. creditorul chirografar. Cel din urma ( adica cel unde au girat parintii dvs.) nu se poate indestula executand bunul ipotecat, ci doar in urma indestularii primului ( cel unde au ipotecat parintii dvs.), si doar in cazul neplatii la timp a debitului.
Deci, este adevarat ca imobilul este la adapost deocamdata, atata timp cat se platesc ratele, dar daca va fi scos la licitatie de primul, al doilea va veni sa culeaga ramasitele ( daca vor exista).
Nimic nu il impiedica insa pe creditorul chirografar sa execute alte bunuri mobile sau imobile ( de ex. venituri: pensii, salarii etc.) ale parintilor dvs., in calitate de fidejusori.
adutescu a scris:

@delia0906
Dupa cum vedeti, si aici parerile sunt impartite. Vorba ceea :" unde sunt 2 juristi, sunt 3 pareri".
Dar un jurist informat poate sa va spuna sigur ca este valabila prima varianta, pt un motiv simplu, este vorba de creditorul ipotecar vs. creditorul chirografar. Cel din urma ( adica cel unde au girat parintii dvs.) nu se poate indestula executand bunul ipotecat, ci doar in urma indestularii primului ( cel unde au ipotecat parintii dvs.), si doar in cazul neplatii la timp a debitului.
Deci, este adevarat ca imobilul este la adapost deocamdata, atata timp cat se platesc ratele, dar daca va fi scos la licitatie de primul, al doilea va veni sa culeaga ramasitele ( daca vor exista).
Nimic nu il impiedica insa pe creditorul chirografar sa execute alte bunuri mobile sau imobile ( de ex. venituri: pensii, salarii etc.) ale parintilor dvs., in calitate de fidejusori.

Un avocat mi-a spus ca apartamentul nu poate fi 'revendicat' de firma de recuperari, intrucat acesta e ipotecat si pana la achitarea ipotecii, ei nu se pot 'atinge' de locuinta noastra, deci am castiga niste timp.

Corect, dat fiind faptul ca este ipoteca de rang 1, cel de-al 2-lea creditor se poate inscrie in cartea funciara si sa astepte.

Eu as spune ca doar un jurist/avocat prost informat poate sustine asa ceva. Ambele citate contii prostii imense. A nu se retine ca ma refer la autorii mesajelor, ci la ideile expuse. Aici discutam idei si nu persoane.

Bunul imobil nu este la adapost. Creditorul ipotecar nu are decat un drept de preferinta. Nicidecum un drept de a indisponibiliza bunul.
Oricand doreste creditorul chirografar poate scoate la vanzare imobilul.
haideti sa si gandim cand emitem pareri. Nu va bateti joc de oameni amarati care au nevoie de sfaturi competente.
''(3) Ipoteca perfecta este opozabila celorlalti creditori ai constituitorului, celor care dobandesc ulterior drepturi asupra bunului ipotecat, precum si tuturor celorlalte persoane.''
Ce-o fi aia opozabila....cred ca-i un cuvant aruncat aiurea, asa....
Vreti sa ne comunicati ceva cu faraza aia, s-au ati aruncat-o asa, numai ca sa spuneti ceva? A zis cineva ca nu ar fi opozabila?
Daca tot studiati noul cod civil, ia vedeti si unde scrie ca o interdictie de vanzare/grevare nu este opozabila? Asta ce inseamna? Ca debitorul ipotecar poate vinde bunul, oricand doreste el, chiar daca e ipotecat, evident se vinde cu tot cu ipoteca. Daca proprietarul il poate vinde, cum puteti sustine ca un creditor chirografar nu il poate executa?

Nu numai ca se poate vinde oricand imobilul, prin executare silita, de catre orice creditor cu creanta certa lichida si exigibila, inclusiv unul chirografar. dar acest lucru se intampla in mii de cazuri.
Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2012
gi-jane2, moderator
Interventie moderator

Pe forum sunt interzise: atacul la persoana, jignirea sub orice forma a membrilor forumului, folosirea de cuvinte obscene, amenintatoare, abuzive sau indecente, comportament nepotrivit sau ofensator, hartuirea si mesajele menite sa provoace ceilalti useri. Un comportament civilizat impune combaterea ideilor exprimate anterior si nu a persoanelor care le-au postat.

@Adiexe, va rog sa cititi si sa respectati regulamentul acestui forum, daca nu va puteti adapta maniera in care postati, mesajele dvs vor fi sterse, puteti fi avertizat sau chiar banat temporar/definitiv. Va multumesc pentru intelegere

Alte discuții în legătură

Executare silita rocorobert rocorobert Buna seara, as dori sa stiu cum se poate efectua o executare silita , in cazul in care imobilul se afla in coproprietate, este ipotecat de rang I in favoarea ... (vezi toată discuția)
Executare silita pe un imobil al bancii hobbystyle hobbystyle Buna ziua In urma datoriei neachitate la termen(20000 euro)catre o persoana fizica,tribunalul a hotarat executare silita asupra bunurilor imobile. Bun imobil ... (vezi toată discuția)
Executare apartament ipotecat rezonabil rezonabil Buna ziua. Am si eu o intrebare. Am un credit imobiliar la banca pentru un apartament cu ipoteca pe el. Momentan ma judec cu altcineva si exista posibilitatea ... (vezi toată discuția)