avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita pe un imobil al bancii
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita pe un imobil al bancii

Buna ziua
In urma datoriei neachitate la termen(20000 euro)catre o persoana fizica,tribunalul
a hotarat executare silita asupra bunurilor imobile. Bun imobil nu am decat o casa ipotecata de banca. Am mers la banca si am intrebat cum se poate sa scoata la licitatie casa daca pana la achitarea creditului este a bancii? Si mi-au spus ca nu se poate. Cu toate astea casa acum este scoasa la licitatie. Casa a fost evaluata de banca in momentul acordarii creditului la 65 000 euro, iar evaluatorul trimis de executor a evaluat-o la 45 000 euro si cu pretul asta a scos-o la licitatie.
Acum va intreb pe dvs daca eu nu mai pot platii ratele la banca pt ca nu mai am loc de munca, ce se intampla? O scoate si banca la licitatie? Cand ea este deja la licitatie? Cine trebuie sa o vanda primul?
Cel mai recent răspuns: ciponex , utilizator 10:14, 22 Octombrie 2014
Nu ati precizat daca ati luat imprumutul pe firma sau pe persoana fizica.
Ba se poate , ca dovada , a fost scoasa la licitatie. Deoarece , dvs. sunteti propietarul apartamentului , banca are ipoteca , probabil de rangul I , asupra ei. In principiu, banca ar trebui sa o poata vanda inainte , pt. ca are deja ipoteca.
Dar , asa cum ati prezentat, e f.grav pt. ca v-au evaluat-o la o suma mai mica, si nu va avantajeaza. Puteti face contestatie la evaluare , cand va trimite executorul raportul de evaluare. Casa va fi licitata la o data anuntata , dar e posibil sa nu se vanda, iar urmatoarea licitatie , se va tine avand o suma redusa cu 25% , ceea ce nu va avantajeaza de asemeni.
Varianata cea mai buna pt. dvs. inteleg ca nu aveti bani sa va platiti datoria de 20000de euro , dar nici sa platiti mai departe ratele la banca , ar fi sa incercati sa va intelegeti cu persoana careia ii datorati bani , sa va pasuiasca, sau sa va vindeti singur ap.la un pret mai bun. Desigur, va trebuie acordul bancii, si e posibil ca suma incasata sa nu fie suficienta si pt. banca. In principiu , la executare silita , ar trebui indestulat primul creditor , respectiv , banca.
"Potrivit noului Cod de Procedură Civilă, executarea unui bun imobil ipotecat poate fi realizată, indiferent în mâinile cui se află la momentul executării
Vânzarea de către creditor a bunurilor ipotecate se poate face cu încuviinţarea instanţei, fără intervenţia executorului judecătoresc
Valoarea-prag a creanţei pentru care poate fi începută urmărirea silită imobiliară este situată la nivelul sumei de 10.000 lei" - rog a se vedea [ link extern ] .

Potrivit ipotecii detinute de banca ar trebui sa aiba un drept de preemtiune, insa din textul de mai sus nu prea rezulta acest lucru. Si ipotetic vorbind, daca se aplica textul citat mot-a-mot "indiferent în mâinile cui se află la momentul executării", care mai este sensul ipotecii ?

Imprumutul este pe persoana fizica...mai am de datorat bancii 30000 de euro.
Acum va intreb daca ar scoate banca la licitatie casa , ar trebuii sa o scoata cu cat a evaluat-o ? Adica 65 000 euro? Atunci cred ca ar fi mai bine decat cu 45 000 cat a scos executorul..
Ultima modificare: Vineri, 17 Octombrie 2014
gi-jane2, moderator
Pretul va fi ala cu care se vinde, din el se indestuleaza banca si daca ramane ceva, ia si celalalt. Daca nu se vinde cu un pret care sa acopere ambele datorii, pt diferenta ramaneti dator.
S-a evaluat de catre banca cand v-a dat imprumutul, asta o fi fost inainte cu ceva vreme cand pretul era mai mare.
Pretul de pornire va fi cel rezultat la ultima evaluare.

Alte discuții în legătură

Executare silita constantin17 constantin17 Se scoate la licitatie 1/2 dintr un imobil pentru o datorie cesionata la o firma de recuperare de catre un executor judecatoresc exista si o ipoteca bancara cu ... (vezi toată discuția)
Ipoteca bancii pe 15 ani si...alti creditori Irina S. Irina S. Daca exista un imobil ipotecat de catre banca, pe o perioada de 15 ani dar intre timp apar alti creditori chirografi, ce se intampla cu bunurile ipotecata in ... (vezi toată discuția)
Executare imobil ipotecat la o alta banca lolica69 lolica69 Va rog frumos sa-mi spuneti ce este de facut in urmatoarea situatie: Am un credit ipotecar de 70000 euro la o banca pentru care banca are ipoteca de rang 1 ... (vezi toată discuția)