avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract din 1955. E necesar Ordinul prefectului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract din 1955. E necesar Ordinul prefectului pentru dovada dreptului de proprietate a terenului?

Exista un contract de vanzare cumparare autentic incheiat pentru casa si teren in anul 1955 (circa 1400 mp). Mostenitorii cumparatorului s-au adresat, in prezent, unui notar pentru partaj, dar acesta, avand in vedere ca terenul nu este intabulat, nu considera suficient acel contract din 1955 (care identifica terenul doar prin specificarea vecinilor). Terenul a fost stapanit necontenit de atunci de cumparator si apoi de mostenitorii lui (din cate inteleg, nu a fost preluat abuziv de stat).
Legea nr. 58/1974 nu se aplica pentru contractul din 1955, ca urmare nu trebuie sa obtin, in baza Legii 18, ordin prefect pentru cei cca 1400 mp. Asadar, singurul titlu de proprietate este acel vechi contract din 1955. in baza acestuia si a conventiei/hotararii de partaj mostenitorii pot intabula. Corect? Sau nu?
Cel mai recent răspuns: bflory_05 , utilizator 19:49, 26 Ianuarie 2012
In cazul dvs. se solicita Ordinul Prefectului in baza art. 23 din legea 18/1991, nu art. 36 (cel care se refera la DL 58/1974). Intre 1963 (cand a inceput colectivizarea) si 1990 nu a existat proprietate privata asupra terenurilor in Romania, acestea fiind scoase din circuitul civil, pe cale de consecinta toate actele autentice privind proprietatea, incheiate inainte de colectivizare, trebuind a fi "dublate" fie de un titlu de proprietate emis in baza legii 18/1991,. fie de un Ordin al Prefectului (nu degeaba legea 18/1991 s-a referit la reconstituirea dreptului de proprietate).
foarte clar. Multumesc mult
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
inca un aspect interesant... si gata! Poate fi sau nu invocata uzucapiunea de 30 de ani (eventual prin jonctiunea posesiilor cumparatorului decedat cu cea a mostenitorilor sai). Este considerat sau nu proprietar acest cumparator din 1955, din aceasta perspectiva a institutiei uzucapiunii (daca este proprietar numai in baza contractului, evident ca nu poate invoca uzucapiunea, nici el si nici mostenitorii lui, el fiind deja proprietar).
Cu alte cuvinte> am inteles, trebuie Ordinul prefectului. Dar se poate face, alternativ, si o actiune in uzucapiune, in ciuda titlului de proprietate din 1955?
Interesul ar fi urmatorul: in cazul unei uzucapiuni, mostenitorii, prin jonctiunea posesiilor, devin direct proprietari. Daca nu pot uzucapa (in varianta in care acel titlu din 1955 confera pe deplin calitatea de proprietar, dar nu are nicio valoare practica, in lipsa actului administrativ de reconstituire - ordinul prefectului), atunci sunt doi pasi de facut: 1. obtinere ordin 2. partaj
Actiunea in uzucapiune se face, de obicei, cand nu exista un act translativ al dreptului de proprietate (imobile dobandite cu chitante de mana, posesie fara nici un fel de acte, etc). Ori, X a dobandit in 1955 dreptul de proprietate asupra imobilului printr-un act de v-c valabil la acea data (ca au venit comunistii ulterior si au facut ce au facut, este alta poveste). Ori, mostenitorii lui X nu pot introduce actiune in uzucapiune contra adevaratului proprietar (sa zicem Y, cel de la care X a cumparat), tocmai pe motivul ca X, la vremea respectiva, a incheiat un act valabil conform legislatiei acelei vremi. Ca sa nu mai vorbim de durata si costurile unei actiuni in uzucapiune comparativ cu OP (3% din valoarea imobilului, stabilit prin expertiza, plus onorariu expert fata de costul schitei cadastrale in cazul OP).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
este clar acel act autentificat in 1955, nu se ia in considerare la notar acum trebui sa mergeti la primarie si sa va faca ordin de prefect care va cuprinde casa si terenul si apoi se va face mostenirea, intabularea si partaj

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate ghel40 ghel40 Buna ziua, Ne confruntam cu urmatoarea situatie: Bunicii mei au cumparat 1000 mp teren intravilan in 1965 cu ctr. vanzare/cumparare. Apoi au construit o casa ... (vezi toată discuția)
Doresc sa cumpar o casa dar nu are toata suprafata trecuta in acte berasiov berasiov doresc sa cumpar o casa in suprafata de 950mp,aceasta consta in casa+anexe in suprafata de 300mp si gradina in suprafata de 650mp. proprietarul actual are in ... (vezi toată discuția)
Solutie "cedare sau donare" fara cadastru? Moony Moony Va rog sa ma ajuti sa-mi propuneti intocmirea unui ACT VALABIL prin care: 1-Dreptul fratelui meu sa-mi fie cedat mie atat din teren intravilan cat si ... (vezi toată discuția)