avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce se intampla, i-a expirat viza?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce se intampla, i-a expirat viza?

E o situatie mai dificila. Prietenul meu/ partenerul meu de viata e de cetatenie turca, e venit din dec 2000, iar in iunie 2001 i-a expirat viza. Eu l-am cunoscut in dec 2002 si de atunci suntem impreuna.El a avut niste probleme financiare in Turcia si a preferat sa ramana in Romania , chiar fiind atacat in Bucuresti de niste recuperatori. Intre timp nu stiu in ce imprejurari a pierut pasaportul, ramanand doar cu actul de indentitate - buletinul turcesc. Acum am vrea sa ne casatorim si el sa ramana aici daca se poate. As vrea sa stiu ce consecinte legale sunt pentru el intrucat nu a parasit tara dupa expirarea vizei si daca e posibil sa facem declaratia la politia locala precum ca si-a pierdut pasaportul ca mai apoi sa obtina un alt pasaport in vederea casatoriei. Mentionez ca nu am putut sa ne casatorim pana acum intrucat el a fost casatorit in Turcia si divortul l-a obtinut abia anul acesta.
Cel mai recent răspuns: DianaMarinescu , utilizator 18:53, 2 Noiembrie 2008
Împotriva străinilor a căror şedere pe teritoriul României a devenit ilegală, Oficiul Român pentru Imigrări poate dispune măsura returnării de pe teritoriul României.
Art.134 din OUG nr.194/2002 prevede ca , sunt considerate contravenţii următoarele fapte:
2. neîndeplinirea de către străin a obligaţiei de a părăsi teritoriul României după data la care încetează dreptul de şedere în România prevăzut la art. 11.

In cazul contravenţiei prevăzute la pct. 2, amenda se aplică după cum urmează:
(i) de la 400 lei la 700 lei, în cazul unei şederi de până la 30 de zile după încetarea dreptului de şedere;
(ii) de la 600 lei la 1000 lei, în cazul unei şederi de până la 60 de zile după încetarea dreptului de şedere;
(iii) de la 800 lei la 1200 lei, în cazul unei şederi de peste 60 de zile după încetarea dreptului de şedere.
Oficiul Roman pentru Imigrari poate dispune masura returnarii de pe teritoriul Romaniei, dar din cate inteleg nu e obligatoriu. Stiu un caz in care cetateanul era cetatean american si i s-a dat doar o amenda cu toate ca viza o avea expirata de 2 ani, si apoi si-a facut acte de rezidenta. Exista posibilitatea sa nu se dispuna masura returnarii de pe teritoriul Romaniei atata timp cat nu a facut nimic ilegal cu exceptia faptului ca a stat peste viza?
Da, exista aceasta posibilitate atata timp cat nu a savarsit nicio infractiune pe teritoriul tarii.
Fapta ca a stat ilegal in tara constituie contraventie si nu infractiune, intrucat intrarea in tara s-a facut legal.
Multumesc mult pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depasirea vizei de sedere in romania ContSters172960 ContSters172960 Buna ziua, Sunt cetatean moldovean si am depasit dreptul de a ma afla legal pe teritoriul Romaniei cu 1 an. Mentionez ca pana acum un an am avut viza ... (vezi toată discuția)
Casatorie cetatean strain, depasirea vizei... dan_daniel dan_daniel Situatia este urmatoarea....M-am casatorit cu un cetatean strain, non-UE, acum cateva saptamani. Viza dumneai era expirata de cateva luni bune datorita unei ... (vezi toată discuția)
Invitatie silent_scream silent_scream Buna ziua! As dorii sa stiu daca in invitatia pt un cetatean non-ue, deja facuta, se poate modifica perioada in care poate aplica pentru ... (vezi toată discuția)