Am si eu o problema si cer ajutorul. Am gasit sa cumpar un teren la munte. Proprietara terenului este o batrina de 83 de ani, luată in grija de unica ei fiica, in Bucuresti. In acest caz, fiica fiind unica mostenitoare, mai trebuie sa umble cu ea sa-i obtina de la IML certificat de sanatate mintala (trebuie sa ajunga la Pitesti, terenul fiind in Arges). Exista si o alta posibilitate, nu neaparat aceasta procedura, atit de greoaie ? Si inca ceva: actul de vinzare-cumparare se poate incheia si in Bucuresti sau neaparat in localitatea unde are domiciliul proprietara ?
Cu multumiri si recunostinta pentru cei care raspund...
Aveti 99 % sanse de reusita, ca intrand in primul notariat din drumul dvs sa gasiti un notar care sa vrea sa se "complice".... se face cererea care o trimite prin fax si va face programarea a 3-a sau a 4-a zi, ca sa nu stea foarte mult pe telefoane sa primeasca extrasul mai repede !!!
In schimb, certificatul fiscal pentru teren se scoate de la Serviciul de taxe si impozite local (cel mai probabil in incinta Primariei) si este valabil in luna emiterii sau daca este eliberat dupa data de 25, este valabil si luna urmatoare. Acest certificat (teoretic) se elibereaza numai proprietarului sau mandatarului acestuia.
Nu asta este problema dvs cea mai mare si nu de asta o sa va povesteasca notarul mai mult..... o sa insiste (datorita varstei persoanei - 83 de ani) sa afle daca datorita varstei pare sa aiba discernamantul afectat. Nu exista o norma legala care sa-l oblige pe notar sa va solicite certificatul medico-legal de la IML, asa ca in cazul in care persoana, in ciuda varstei, este foarte coerenta si face dovada notarului ca stie exact ce act vrea sa incheie si in ce conditii, este posibil sa nu vi se mai solicite nimic altceva sau (in virtutea obligatiei de a depune toate diligentele) notarul va poate solicita o adeverinta de la medicul de familie precum nu figureaza in evidente cu boli psihice .... asta fiind asa.... mai de ochii lumii.
Dar puteti sa va ganditi si dvs daca doriti sa solicitati acest certificat in interesul dvs, mai ales in cazul in care aveti cat de mici suspiciuni cu privire la discernamantul sau intentia batranei..... nu conteaza ca are o singura fiica si aceea o va insoti.... ulterior.... cine stie.... chiar ea ar putea fi interesata sa atace actul pentru lipsa de discernamant, daca ar avea motiv. Nu vreau sa trezesc o gandire cu tendinte paranoide despre acest aspect.... eu doar va atrag atentia.... dvs apreciati si decideti.