avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA aplicare TVA teren vandut din domeniul privat al ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

aplicare TVA teren vandut din domeniul privat al localitatii

ne aflam in situatia cumpararii prin licitatie a unui teren aflat in domeniul privat al localitatii de catre o persoana fizica care anterior a folosit acest imobil in baza unui contract de inchiriere.
persoana in cauza a castigat licitatia, s-a incheiat contractul de vanzare-cumparare, a platit pretul, iar acum s-a trezit cu o adresa din partea autoritatii locale prin care i se comunica ca trebuie sa plateasca si tva -ul la pretul adjudecat in baza art. 127 alin. 6 lit. e, art. 128 alin. 1 Codul fiscal.
Va rog sa-mi spuneti daca este legal acest lucru ? de ce nu au precizat acest fapt inainte de a se proceda la adjudecarea propriu-zisa ? ma mai pot obliga sa platesc acum tva-ul dupa incheierea contractului ? multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriana B , utilizator 11:14, 30 Octombrie 2008
Daca in documentele de licitatie nu era prevazut tva, daca in contract pretul este pret final si nu se face nicio referire cum de genul "pretul nu include tva"...."pret fara tva a fost intocmita clar", daca in oferta dumneavoasta pretul a fost specificat ca pret total (practiv inclusiv TVA) si in aceste conditii a fost adjudecata oferta, consider ca nu au dreptul sa mai ceara un TVA. Mi se pare absurd in aceste conditii sa vina sa solicite si tva.

In alta odine de idei, autoritatea locala nu este persoana impozabila in scopuri de tva iar art 127 alin 6 lit 6 nu are legatura cu terenul vandut - acesta se refera la "livrare de bunuri noi, produse pentru vanzare" . Consider ca nu autoriattaea publica nu are calitatea de persoana impozabila in scop de tva . V-a emis factura pentru vanzarea terenului? in mod normal trebuie sa emita si factura ...are autoritatea publica cod de tva? Trebuie analizate mai multe aspecte, dar ca principiu consider ca este un abuz si nu au dreptul sa perceapa daca in contract - care a fost banuies autentificat la notar, nu este precizat tva . si pretul din contract a fost integral achitat.
Multumesc foarte mult, raspunsul dvs a fost de mare ajutor, dar in aceeasi ordine de idei as dori sa va raspund si la cele doua intrebari - la plata pretului mi s-a emis chitanta de la casieria primariei; - si am inteles ca de o luna primaria are cod de tva.
In aceste conditii se schimba ceva in raspunsul dvs ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adjudecare - pret adjudecat mai mic decat pretul de incepere licitatie Florin-Marius Florin-Marius Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Imobilul meu a fost scos la licitatie a 3-a oara la 50% din pretul de pornire al primei licitatii. ... (vezi toată discuția)
Tva vanzare imobil art 141 (2) f Olivia Nedelcea Olivia Nedelcea SRL platitor de TVA Hala+teren achizitionata in 2003, tva dedus, folosita pana in 2007 si inchiriata pana in prezent cu tva. Reevaluare la dec.2008. Vreau sa ... (vezi toată discuția)
Licitatie publica Robert S. Robert S. Doresc sa particip la o licitatie publica pentru a achizitiona un imobil. In publicatia de vanzare imobiliara e trecut pretul de pornire al licitatiei fara ... (vezi toată discuția)