avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... atacare testament notarial
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

atacare testament notarial

Buna ziua,
O persoana lasa prin testament notarial unei alte persoane, fara nici un grad de rudenie intre ele, toate bunurile sale. In momentul incheierii testamentului, acesta nu are mostenitori. Dupa cativa ani i se naste un copil. Mai este valabil testamentul in acest caz?
Cel mai recent răspuns: abcorina , utilizator 16:23, 27 Ianuarie 2012
Va fi dificil de atacat un astfel de testament in conditiile precizate.
Buna ziua, multumesc pentru raspuns. In acest caz, copilul nu va avea nici un drept asupra bunurilor?
Daca nu era conceput in momentul incheierii testamentului nu va beneficia de succesiune.
Descendentii sunt mostenitori rezervatari. Rezerva succesorala este partea din mostenire la care mostenitorii rezervatari au dreptul potrivit legii, chiar impotriva vointei defunctului, manifestata prin liberalitati (testamente si/sau donatii) sau dezmostenire.
Rezerva succesorala este de jumatate din cota care i s-ar fi cuvenit mostenitorului in absenta liberalitatilor sau dezmostenirii.
Asadar, raspunsul este da : copilul va mosteni jumatate din ce i s-ar fi cuvenit, daca testamentul nu ar fi fost intocmit.
Un alt mostenitor rezervatar este si sotul supravietuitor.
De asemenea, testamentul poate fi revocat oricand de catre testator.
multumesc pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire georginica georginica Eu si sotul meu nu avem copii, in schimb sotul are un copil dintr-o alta casatorie. Intrebarea mea este ce fel de contract juridic, care nu poate fi atacat ... (vezi toată discuția)
Donație sau contract de v-c? Dalida2 Dalida2 Buna ziua. Mătușa mea (sora tatălui) dorește sa-mi cedeze un imobil. Dansa este văduva și nu are copii. tatăl meu este in viața. Mai am un frate din ... (vezi toată discuția)
Mostenire: parintele poate face testament in favoarea altei persoane decat copilul sau poate vinde ceea ce are? cristel52 cristel52 Un parinte are dreptul de a-si dezmostenii copiii, lasand un testament unei alte persoane, fie ea nepot sau stranepot ? Cat traiste parintel are dreptul sa ... (vezi toată discuția)