avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire: parintele poate face testament in favoarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire: parintele poate face testament in favoarea altei persoane decat copilul sau poate vinde ceea ce are?

Un parinte are dreptul de a-si dezmostenii copiii, lasand un testament unei alte persoane, fie ea nepot sau stranepot ? Cat traiste parintel are dreptul sa vanda sau sa dea orice bun oricui, dar dup moartea sa, testamentul poate fi revocat pentru legea nu permite ca, copii, sa fie "dezmosteniti" ?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:07, 8 Februarie 2012
Legea garanteaza descendentilor,cu conditia de a nu fi declarati nedemni, o cota din masa succesorala numita rezerva succesorala care variaza in functie de numarul descendentilor astfel:
1/2 din mostenire pentru un descendent;
2/3 din mostenire pentru doi descendenti;
3/4 din mostenire pentru trei sau mai multi descendenti.
O persoana poate dispune prin testament de bunurile sale cu respectarea rezervei succesorale a descendentilor, in limita cotei disponibile din masa succesorala. Un eventual testament facut cu incalcarea rezervei succesorale, va fi redus la cuantumul cotitatii disponibile. Actiunea apartine mostenitorilor rezervatari.
Referitor la posibilitatea de a vinde un bun, orice persoana poate dispune de bunurile proprietate personala fara nici o ingradire cu respectarea normelor legale in vigoare. legea prevede insa ca contractele de vanzare-cumparare incheiate intre rude pana la gradul 4 inclusiv sunt prezumate ca fiind donatii deghizate acestea putand fi desfintate pe calea judecatoreasca,in tot sau in parte in masura in care incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari. Aceasta actiune apartine mostenitorilor rezervatari.

@alin_gon

Avem un NOU cod civil, conform caruia rezerva succesorala a fiecarui mostenitor rezervatar este de jumatate din cota succesorala care, in absenta liberalitatilor sau dezmostenirilor, i s-ar fi cuvenit ca mostenitor legal.

Deci NU se mai poate ajunge la o rezerva de 3/4 nici daca numarul descendentilor rezervatari ar fi mai mare decat al echipei de fotbal.


@cristel52

Cat traiste, parintele poate sa VANDA tot ceea ce are si ...sa cheltuie/sa piarda banii pana la ultimul leu, asa cum se pricepe el mai bine. Nimeni nu este obligat sa lase mostenire

Dar daca, fara a fi obligat, s-a hotarat sa pastreze ceea ce are si sa lase TOT prin testament unei persoane oarecare, atunci, dupa moartea lui, mostenitorii sai rezervatari (copiii in speta) POT (nici ei nu sunt obligati) sa solicite reductiunea liberalitatii/testamentului. Si in consecinta, din acel TOT care i-a fost lasat, beneficiarul testamentului va ramane doar cu acea PARTE care nu incalca rezerva.

Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2012
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Fiu din prima casatorie-mostenire dodorel62 dodorel62 Eu din prima casatorie am un baiat ,iar acum m-am recasatorit si in cazul ca doresc sa-l dezmostenesc si fac acte si sotiei mele actuale ,copilul dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Testament hane hane cata putere legala are un testament privind impartirea bunurilor la mostenitorii rezervatari in cazul cand la unul din ei ni i se lasa nimic? (vezi toată discuția)