Am cateva intrebari referitoare la concediul si indemnizatia de maternitate:
1. Sunt somera din 05.01.2012 si vreau sa intru in concediu de maternitate incepand cu 20.02.2012. Exista un termen limita pentru a depune concediul de maternitate de la medicul de familie? Unde trebuie sa il depun?
2. Concediul de maternitate se ia de la medicul de familie pentru fiecare luna calendaristica? Adica in cazul meu trebuie sa imi concediu o data pentru 23 feb - 29 feb si apoi cand trebuie sa ma prezint pentru concediul de maternitate aferent lunii martie?
3. In cat timp se plateste concediul de maternitate de la depunerea lui?
4. Se plateste de catre ANOFM?
1. - Nu ati citit cu atentie art.42 din Codul fiscal.
- Dupa ce enumera veniturile neimpozabile zice: cu excepţia indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă.
- Indemnizatia pentru concediul de maternitate este o indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca pentru ca si concediul de maternitate este o perioade de incapacitate temporara de munca.
2. Asadar nu exista neconcordanta de care vorbiti dvs.
De acord cu dvs., dar dupa ce enumera veniturile neimpozabile, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, exista o propozitie care zice asa:
"Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;"
Eu am citit asta in codul fiscal actualizat in 01.01.2011. L-am luat de pe mfinante.ro
Aveti dreptate,indemnizatia de maternitate nu este supusa impozitului /venit,in cf. cu prevederea articolului sus mentionat.
Cand Codul Fiscal face referire la impozitarea indemnizatiei de itm se refera doar la indemnizatia din cm aferenta zilelor care se suporta din fondul de salarii a angajatorului,asimilat venitulu salarial si avand acelasi regim fiscal.C. de maternitate se suporta integral din FNUASS.
Am depus dosarul de somaj in 04.01.2012, am obtinut carnetul de somer si mi s-a spus sa ma duc sa il vizeze pe 20.02.2012.
Aveti idee in cat timp de la depunerea dosarului trebuie platita indemnizatia de somaj de catre ANOFM beneficiarului? Cand ar trebui sa primesc indemnizatia de somaj aferenta lunii ian 2012?