avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coasigurat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coasigurat

Buna ziua,

O cunostinta de a mea(salariat) are o fiica care nu a luat Bac-ul in 2011, nu s-a inscris la somaj, deci nu are niciun fel de venit. Poate beneficia de calitatea de coasigurat a mamei ei?
Daca da, cum se va proceda pentru a obtine calitatea de coasigurat, adeverinta....urmand a-i fi necesara pentru internare la spital???

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 1 Noiembrie 2011
Cristina Vasile, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cristina Vasile , utilizator 13:40, 3 Noiembrie 2011
Coasigurati pot fi doar sotul/sotia si parintii, daca sunt persoane declarate in intretinere si nu au venituri. Copiii majori nu pot fi coasigurati.

Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii: ART. 213
(1) Urmatoarele categorii de persoane beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei:
a) toti copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca;


ORDIN nr. 617 din 13 august 2007
pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate:


" Documentele justificative privind dobândirea calitãţii de asigurat, respectiv de asigurat fãrã plata contribuţiei
ART. 20
(1) Persoanele care beneficiazã de asigurãrile sociale de sãnãtate fãrã plata contribuţiei sau cu plata contribuţiei din alte surse vor face dovada încadrãrii în una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinţã, eliberat de CAS, potrivit fiecãrei categorii, pe baza urmãtoarelor documente:
a) pentru copiii în vârstã de pânã la 18 ani, cu act de identitate sau certificat de naştere, dupã caz;
b) pentru tinerii cu vârsta cuprinsã între 18 şi 26 de ani, cu act de identitate şi cu un document eliberat de organele fiscale teritoriale din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri din muncã, un document din care sã rezulte cã au calitatea de elev sau student, precum şi cu o declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri din muncã;


ART. 27
(1) Persoanele asigurate în baza art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din lege, respectiv soţul, soţia şi pãrinţii fãrã venituri proprii, aflate în întreţinerea unei persoane asigurate, denumite în continuare coasiguraţi, îşi pãstreazã calitatea de asigurat şi drepturile care decurg din aceasta numai în perioada în care persoana în a cãrei întreţinere se aflã are calitatea de asigurat.
(2) Coasiguraţii nu pot avea la rândul lor coasiguraţi în baza art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din lege.


Cristina Vasile a scris:

Buna ziua,

O cunostinta de a mea(salariat) are o fiica care nu a luat Bac-ul in 2011, nu s-a inscris la somaj, deci nu are niciun fel de venit. Poate beneficia de calitatea de coasigurat a mamei ei?
Daca da, cum se va proceda pentru a obtine calitatea de coasigurat, adeverinta....urmand a-i fi necesara pentru internare la spital???

Multumesc anticipat!


1.Nu va putea capata calitatea de coasigurat.
2.Daca inca nu a implinit 18 ani,poate beneficia de asigurare fara plata.
3.Va putea beneficia fara plata doar de asistenta medicala de urgenta ,in conditiile in care a implinit 18 ani si nu continua sa invete.
4.Pt. a putea beneficia de servicii medicale ,va trebui sa incheie un contract de asigurare cu Casa de Sanatate.
Multumesc foarte mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copii coasigurati Milioaralau Milioaralau Exista un temei legal pentru ca un copil sa fie coasigurat? (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate copil ileana.barna ileana.barna Buna ziua Sunt salariata si am copilul de 28 ani care nu mai are serviciu. Cum sa fac , sa-l pot asigura la sanatate pe statul meu de plata? (vezi toată discuția)
Coasigurare medicala vladuta vladuta Poate o fiica sa fie coasigurata mamei pensionara,fiica neavand venit? (vezi toată discuția)