avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere abuziva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere abuziva

Buna seara, am si eu o problema si am nevoie urgenta de ajutorul dumneavoastra. Am fost anuntat verbal de seful meu ca urmeaza a fi dat afara, iar calea ar fi demisia(de preferat) sau desfiintarea postului. Problema mea o reprezinta faptul ca in punctul de lucru unde operez mai sunt 10 posturi ca al meu, iar ca realizare am fost mereu in primii doi..lntrebarea mea este .....in momentul in care se decide desfiintarea unui post din mai multe posturi nu ar trebui sa se tina cont de realizari? iar in cazul in care directorul merge mai departe cu concedierea exista vreun temei legal prin care ii pot da in judecata?....multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: patricia84 , utilizator 08:17, 1 Februarie 2012
1. Fiind vorba despre o concediere individuala , angajatorul poate decide concediere salariatului fara a face o evaluare a activitatii acestuia.

2. Daca va dati demisia, atunci trebuie sa stiti ca nu veti beneficia de somaj.

3. Decizia de concediere, emisă în baza art. 65 din Codul muncii, poate fi contestată la instanţa judecătorească. In acest sens:
- instanta competenta este Tribunalul in raza caruia domiciliati
- termenul de contestare este de 45 de zile de la data comunicarii deciziei
- actiunea este scutita de plata taxelor judiciare
- decizia poate fi contestata atat pentu neindeplinirea conditiilor de forma, cat si pentru neindeplinirea conditiilor de fond privind emiterea acesteia.

3. Conditii de fond : Instanţa sesizată cu o cerere de constatare a nulităţii absolute a măsurii desfacerii contractului de muncă, în baza art. 65 din Codul muncii, nu poate verifica decât două elemente: daca desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi are la baza o cauză reală şi serioasă.

4. Conditii de forma: Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa cuprinda:
- motivele in fapt si in drept
- durata preavizului
- termenul in care poate fi contestata
- instanta judecatoreasca la care se contesta.

5. Daca veti fi concediata prin desfiintarea postului atunci beneficiati de măsuri active de combatere a şomajului şi de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege, de contractul colectiv de muncă aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.
Va multumesc pentru raspuns... dar in cazul [Art. 65. [concedierea pentru motive obiective]
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
....daca angajatorul a facut angajari pe acelasi post ca si al meu in ultimele 4 luni iar firma are profit se poate dispune desfiintarea unui singur post.
El poate decide acest lucru, insa aspectul verficarii legalitatii acestei decizii apartine instantei de judecata ...
totusi nu inteleg cum legea poate fi favorabila angajatorului atata timp cat in companie sunt 10 posturi identice si este concediat cel care produce cel mai mult si aduce profit companiei in conditiile in care sunt cel putin 2 persoane cu realizari slabe... de ce nu exista criterii de selectie pentru a putea fi atacate in instanta.....nu consider ca unui salariat i se respecta drepturile atata timp cat el isi face treaba, respecta normele de munca si programul impus si totusi este dat afara oricand doreste angajatorul
Criteriile avute in vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere - individuala sau colectiva - ar trebui sa fie stabilite in c.c.m. aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia ....

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva eu1984 eu1984 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ce inseamna concediere colectiva si daca se pot obtine salarii compensatorii in urma unei concedieri colective si cum poti ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu concediere art 65, alin 1 Gabrielle2 Gabrielle2 Buna seara, Astazi am primit decizia de incetare a contractului de munca pe perioada nedeterminata cu aer 65, alin 1 ca urmare a dificultatilor economice ( ... (vezi toată discuția)
Contestatie concediere din motive ce nu tin de persoana angajatului denisa88 denisa88 Buna seara, Am cateva intrebari si v-as fi recunoscatoare daca as primi un raspuns cat mai detaliat.O sa redactez intocmai foaia pe care am primit-o,fara a ... (vezi toată discuția)