avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contestatie concediere din motive ce nu tin de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contestatie concediere din motive ce nu tin de persoana angajatului

Buna seara,

Am cateva intrebari si v-as fi recunoscatoare daca as primi un raspuns cat mai detaliat.O sa redactez intocmai foaia pe care am primit-o,fara a mentiona numenel persoanelor fizice sau juridice.

In data de 18.09.2014 am fost chemata de catre directorul resurse umane pentru semnarea NOTIFICARE PREAVIZ/INSTIINTARE CONCEDIERE INDIVIDUALA in care se specifica urmatoarele:
Avand in vedere:
-decizia nr 11 din 11.09.2014 a consiliului de administratie al societatii prin care s-a decis desfiintarea unui numar de 4 posturi din departamentul <X>
- referatul 42341/18.09.201 intocmit de R.V. in calitate de supervizor al departamentului <X> in care se arata ca departajarea salariatilor care ocupa functiile de .... s-a facut tinand cont de rezultatele evaluarii profesionale a activitatii
Va comunicam urmatoarele:
1. Postul dvs va fi desfiintat in temeiul ar 65 din legea 53/2003
2. Ca urmare a acestui fapt,contractul dvs individual de munca va inceta in termen de 20 de zile de la comunicarea prezentei notificari
3. In cadrul firmei nu exista nici un post vacant conform pregatirii dvs
4.La expirarea termenului de preaviz se va proceda incetarea contractului cu societatea in conformitate cu dispozitiile art 65 si 75 din legea 53/2003 prin emiterea unei decizii de concediere.

Acum vin intrebarile mele:
1. Cum pot demostra legal ca departajarea angajatilor nu s-a facut prin criteriul evaluarii profesionale?Exista o persoana care a luat un calificativ inferior mie la evaluare,dar totusi a ramas angajata.
2.In notificare spune ca au fost desfiintate 4 posturi,dar au fost chemate la resurse umane doar 3.La mai multe insistente despre a 4-a persoana mi s-a raspuns ca e vorba despre postul unei angajate careia i s-a intocmit referat pentru 3 zile de absente nemotivate. Se poate desfiinta un post in aceste conditii?
Mentionez ca acea persoana al carui calificativ este inferior, a fost anuntata in aceeasi zi ca si mine,doar verbal despre disponibilizare,dar nu s-au inaintat toate demersurile.Tocmai de aceea s-a inventat si povestea cu desfiintarea postului ocupat de persoana cu referat pentru absente nemotivate.

VA ROG,INVATATI-MA CE SA FAC SI UNDE SA MERG?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:40, 8 Octombrie 2014
In aceasta faza nu prea aveti ce sa faceti .Daca aveti sindicat atunci va puteti adresa liderului de sindicat. Daca nu aveti, va trebui sa asteptati concedierea si apoi sa o contestati ca fiind nelegala.
@ denisa88

1. Cum pot demostra legal ca departajarea angajatilor nu s-a facut prin criteriul evaluarii profesionale?Exista o persoana care a luat un calificativ inferior mie la evaluare,dar totusi a ramas angajata.


In cazul concedierilor individuale nu este obligatorie evaluarea salariatilor.

"Art. 65 exclude posibilitatea angajatorului de a dispune concedierea salariatului pe baza selecţiei în funcţie de competenţă, dar fără desfiinţarea postului acestuia. Cu alte cuvinte, sub imperiul actualei reglementări este necesar să se desfiinţeze postul salariatului concediat, iar nu un post de natura celui ocupat de salariatul concediat. Dacă angajatorul va face o selecţie pe criterii de performanţă profesională între salariaţii care ocupă posturi de aceeaşi natură, pentru a decide care dintre salariaţi urmează a fi concediat ca urmare a desfiinţării unui post, vom fi în în prezenţa unei concedieri pentru motive care ţin de persoana salariatului (necorespundere profesională)". (Liliana Zoleta, Decizia de concediere pentru motive ce nu ţin de persoana salariatului, în Revista română de dreptul muncii nr. 4/2003, p. 70-71) .

Condiţiile impuse de art. 65 din Codul muncii sunt desfiinţarea locului de muncă sa fie efectiva şi existenţa unei cauze reale şi serioase.


2.In notificare spune ca au fost desfiintate 4 posturi,dar au fost chemate la resurse umane doar 3.La mai multe insistente despre a 4-a persoana mi s-a raspuns ca e vorba despre postul unei angajate careia i s-a intocmit referat pentru 3 zile de absente nemotivate. Se poate desfiinta un post in aceste conditii?


Se poate desfiinta un post ,in aceste conditii. Desfiinţarea locului muncii este efectivă, astfel cum cere legea, dacă locul de muncă în cauză a fost eliminat din statul de funcţii.

3. Dupa primirea deciziei de concediere, aveti la dispozitie 45 de zile pentru a o contesta in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Loc de munca pareri bartac bartac Art.65 C.M. ADNOTARI 3. [u]Noţiunea de loc de muncă[/u], avută în vedere de art. 65 alin. (1), [u]include postul ocupat de salariat şi locul ... (vezi toată discuția)
Desfiintare locului de munca Q&A Q&A Este legala incetarea CIM determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat pe motive de reorganizare a activitatii (art 65 din codul muncii) ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post elyn elyn Buna seara, Am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema: superiorul meu ierarhic nu mi aloca nimic de facut la locul de munca de ... (vezi toată discuția)