avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperarea banilor de pe orele suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperarea banilor de pe orele suplimentare

Sunt angajat intr`o corporatie care face plata orelor suplimentare, in unele luni, cu o suma mai mica decat tariful orar. Din cate am inteles au buget lunar pentru orele suplimentare care se imparte orelor efectuate de personal. In regulamentul de ordine interioara este precizat ca plata orelor se face conform legilor in viguare, care, din cate am citit este cu un spor de 100%. Firma are implementat sistemul de pontaj electronic.
As dori cateva sfaturi pentru rezolvarea pe calea amiabila.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 22:32, 29 Februarie 2012
Sesizare ITM sau actiune in instanta.
pot exista alte rubrici, sectiuni care nu imi pot da dreptate?
Prevederi legale in ceea ce priveste munca suplimentara:
Art.122 Codul Muncii:
1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru

Art.123Codul Muncii:
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Asadar,legal,ar trebui ca pt. orele suplimentare sa primiti liber platit,intr-un interval de 60 de zile si numai in cazul in care nu se poate acorda liberul,se platesc orele cu un tarif orar de min.175%,in fc. de ce aveti dvs. negociat in companie.
Pt. ca nu ati fost f. explicit,ne venind cu un exemplu concret,nu ma pot pronunta asupra incorectitudinii/corectitudinii modalitatii de plata pt. aceste ore.
maine voi face un drum pana la personal si voi ruga sa`mi explice cum se face calculul.
voi studia si contractul de munca. o seara placuta
am ajuns intr-un final pe la personal si am intrebat modul de calcul al orelor suplimentare.
ora suplimentara este platita la fel ca o ora normala, numai ca pe statul de plata nu sunt trecute ca si ore suplimentare ci prime.
mentionez ca si in contractul individual de munca este specificat plata orelor suplimentare cu un spor...
Procedeaza corect prin trecerea orelor suplimentare la prime?

Alte discuții în legătură

Zi liberă plătită sau neplătită pentru depășirea timpului normativ lunii anterioare? Aerofun Aerofun Bună ziua, Avem următorul caz : Presupunem doua luni consecutive cu timp normativ de lucru de 160 ore, iar angajatorul oferă timp liber și nu plata ... (vezi toată discuția)
Salarizare la orele suplimentare Cristina Plaveti Cristina Plaveti Care este calculul corect al salariului pentru salariatii care efectueaza ore suplimentare in zile obisnuite si de sarbatoare legala cuprinse in orarul de ... (vezi toată discuția)
Plata ore suplimentare - concret delfin24 delfin24 Buna ziua, Stiu ca mai exista subiecte deschise pe aceasta tema, am citit ce spune si contractul colectiv de munca, dar eu tot nu inteleg... Deci, ... (vezi toată discuția)