avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... despre cazierul judiciar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

despre cazierul judiciar

buna ziua....as vrea si eu sa aflu daca faptele savarsite pana la implinirea varstei de 18 ani se inscriu in cazier ....multumesc
Cel mai recent răspuns: duikan , utilizator 21:21, 1 Februarie 2012
Alex_Munteanu a scris:

Da, este in cazier

Corect, strict tehnic, avocăţeşte, aşa e - şi condamnările definitive pentru fapte săvârşite în timpul minorităţii rămân în cazier până la o eventuală scoatere din evidenţă conform legii.

Însă, ceea ce probabil îl interesează pe cel care a iniţiat discuţia nu este conţinutul efectiv al cazierului, ca evidenţă ţinută de poliţie, ci documentul pe care cetăţeanul îl primeşte la cerere: certificatul de cazier judiciar. Acea hârtiuţă în care se înscriu sancţiunile penale din hotărârile judecătoreşti rămase definitive (v. articolul 17) şi care mai e cerută din când în când pe la angajări etc. În cursul procesului penal, într-adevăr, organele de urmărire penală sau instanţele pot solicita o copie de pe cazierul judiciar (şi nu un simplu certificat de cazier judiciar - v. articolul 20).

Rezumând:
- da, cazierul judiciar va conţine înscrieri referitoare la faptele săvârşite în timpul minorităţii; aceste informaţii pot fi cerute motivat de organe de urmărire penală şi instanţe;
- certificatul de cazier judiciar - documentul emis la cererea persoanei interesate - nu va conţine înscrieri referitoare la sancţiunile penale pentru fapte săvârşite în timpul minorităţii.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
klewos, utilizator
Pe langa asta, daca aveti de gand sa va angajati la politie, jandarmerie, MAI, MAE, SRI, SIE, DGIPI, MAPN, ei au acces la cazier.
va multumesc pentru raspunsuri....deci am inteles ca atunci cand ma voi implini 18 ani si imi voi scoate cazierul pe el nu o sa scrie nimic legat de ceea ce am facut ...
In certificat nu va aparea nimic dar in cazier el ramane, iar in cazul unei verificari mai amanuntite va fi gasit
am retinut...multumesc mult pentru raspunsuri...tutror

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stergere cazier milka2013 milka2013 care este modalitatea de stergere a unui cazier la Judecatorie pentru o fapta savarsita in minorat ? si dupa cat timp ? ce urmari are nestergerea acestuia ? ... (vezi toată discuția)
Cazier anca33a anca33a buna ziua daca sunt amenzi neplatite se elibereaza cazierul? multumesc (vezi toată discuția)
Cazier, daca fapta penala a fost savarsita in timpul minoritatii? tess66 tess66 Daca o persoana a furat la 13 ani( are dosar cu amprente atat) si la 18 face scoala de soferi , cazierul este \"curat\" ? Multumesc anticipat ! (vezi toată discuția)