Tatal meu are 59 de ani si a vrut sa se pensioneze anticipat.Totul parea in regula dar cei responsabilio nu ii recunosc clasa 2 de munca desi in cartea de munca este specificat acest lucu iar printr-o adeverinta de la combinatul de celuloza si hartie unde a lucrat se adevereste acest lucru.
Unde este adevarul?de ce nu i se recunoaste clasa 2 de munca daca este trecuta in cartea de munca?
Pot inspectorii de la casa de pensii sa ignore acest aspect?
Va multumesc anticipat si astept un raspuns!
Nu stiu cat de legale sunt documentele care vi se cer. Eu nu am auzit de asa ceva. Avizul ITM, tabelele si lista persoanelor incadrate in grupa a II-a nu sunt la indemana salariatilor. Inainte de 1990 (si chiar si astazi) muncitorii nu aveau intotdeauna fisa postului.
Pentru lamuriri incercati sa sunati la CNPAS la tel: 0800.826.727 (gratuit) sau intrati si intrebati pe www.pensiiprahova.ro
Prin ordin al ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse (nr. 590/15.09.2008, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 665/24.09.2008) a fost aprobata Procedura privind modul de intocmire si eliberare a adeverintelor prin care se atesta activitatea desfasurata in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, necesare stabilirii si/sau modificarii drepturilor de pensie in conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale cu modificarile si completarile ulterioare.
Eliberarea adeverintelor privind atestarea faptului ca, in anumite perioade anterioare datei de 01.04.2001, o persoana si-a desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, se va face numai pe baza documentelor intocmite la acea vreme, verificabile, aflate in evidenta angajatorilor sau detinatorilor de arhive (proces verbal, decizie, tabel, hotararea consiliului de administratie si a sindicatului privind nominalizarea persoanelor incadrate in grupe superioare de munca, pontajele lunare, registrul de evidenta a intrarilor in subteran etc.).
In conformitate cu prevederile Decretului nr. 92/16.04.1976 privind carnetul de munca si ale Ordinului M.M. nr. 136/29.07.1976 pentru aprobarea metodologiei de intocmire, completare, pastrare si evidenta a carnetului de munca, inregistrarea in carnetul de munca a activitatilor desfasurate in grupele I sau a II-a de munca era obligatorie.
In situatia persoanelor in ale caror carnete de munca exista inregistrari ale activitatilor desfasurate in grupa I sau a II-a de munca, dar care nu au putut fi valorificate din cauza unor vicii de forma sau de fond, inlaturarea acestora se poate face numai in baza adeverintelor intocmite si eliberate in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 590/2008.
Socrul meu a lucrat la o intreprindere care in acest moment nu mai exista (si nu s-a pastrat nici arhiva), deci nu mai are de unde sa solicite o adeverinta prin care sa se recunoasca grupa a 2-a ee munca. Casa de pensii Tulcea ii mai solicita si o copie dupa Decizia Consiliului de Administratie care a hotarat incadrarea in grupa a 2-a.
Ce solutii are in aceasta situatie?
Buna-ziua, va rog mult de tot sa ma lamuriti si mie intr-o chestiune asemanatoare celor afisate pe acest forum.
Este vorba de tatal meu, actualmente in varsta de 53 de ani si care de 5 ani se afla in pensie de boala. A muncit 27 de ani, din care 25 de ani consecutiv in cadrul grupei a II-a.
Imi puteti spune daca in situatia cazului lui de boala se ia in considerare grupa a doua in cadrul careia a muncit?
Va multumesc!
Grupa de munca
Annesapa
In perioada 01.01.1976 - 31.12.1989 am lucrat intr-un institut de cercetare-proiectare in calitate de tehnician proiectant. Pentru aceasta perioada mi s-a ... (vezi toată discuția)