avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Sanctionat disciplinar cu ''mustrare scrisa''
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Sanctionat disciplinar cu ''mustrare scrisa''

buna.

Doresc sfatul dvs in legatura cu o problema:
sunt functionar public si recent am primit o dispozitie prin care am fost anuntat ca sunt sanctionat disciplinar (prin mustrare scrisa ).

sanctiunea vine in urma unei reclamatii verbale a unui cetatean care sustine ca i-am furnizat informatii (verbale) gresite in legatura cu o procedura .

intrebarea mea este daca se poate face o mustrare scrisa(referat) pe baza unei reclamatii verbale ,fara ca sa fiu audiata in aceasta problema si fara sa fie cazul examinat de o comisise disciplinara.

Eu asa am retinut ca la functionarii publici inainte de o asemenea mustrare se face o ancheta de o comisie disciplinara ,in cazul meu nu sa procedat asa nici macar nu stiam ce mi se pregateste pana nu am primit fizic documentul.

este legal cea ce mi sa intamplat ?
daca nu unde pot ataca aceasta dispozitie(mustrare)?
Pot avea castig de cauza in cazul in care ma adresez instantei?

va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: An6ra , utilizator 18:55, 24 Iunie 2012
beneerika,poti contesta in instanta de contencios administrativ dispozitia data,cu obligatia procedurii prealabile(soliciti in scris sefului tau revocarea dispozitiei)

Legea 188/1999

ART. 78
(1) Sanctiunea disciplinara prevazuta la art. 77 alin. (3) lit. a)(mustrare scrisa) se poate aplica direct de catre persoana care are competenta legala de numire în functia publica.
(2) Sanctiunile disciplinare prevazute la art. 77 alin. (3) lit. b)-e) se aplica de persoana care are competenta legala de numire în functia publica, la propunerea comisiei de disciplina.
(3) Sanctiunile disciplinare nu pot fi aplicate decât dupa cercetarea prealabila a faptei savârsite si dupa audierea functionarului public. Audierea functionarului public trebuie consemnata în scris, sub sanctiunea nulitatii. Refuzul functionarului public de a se prezenta la audieri sau de a semna o declaratie privitoare la abaterile disciplinare care i se imputa se consemneaza într-un proces-verbal.
ART. 80
Functionarul public nemultumit de sanctiunea aplicata se poate adresa instantei de contencios administrativ, solicitând anularea sau modificarea, dupa caz, a ordinului sau dispozitiei de sanctionare.

o sesizare verbala nu poate sta la baza emiterii unei dispozitii de aplicare a unei sanctiuni
(seful tau este primar,cumva? #-o de obicei ei fac pe plac posibililor votanti)
nu este primar ,este directoare de institutie publica si repet nu am fost interviat/ascultat in nici un fel in legatura cu presupusul caz ,deasemenea nu sa intocmit nici un fel de act in scris in legatura cu abaterea . doar m-am trezit cu mustrarea scrisa .

sa ne intelegem pe mine ma deranjeaza modul cum sa procedat in cazul meu .

nu mai stiu ce sa cred intradevar in legea 77 alin 3 punct a scrie mustrare scrisă;
iar in ART. 78 scrie
(1) Sancţiunea disciplinară prevăzută la art. 77 alin. (3) lit. a) se poate aplica direct de către persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică.( de ex directoarea mea)

deci inseamna ca pot fi mustrat in scris fara audierea mea si fara o comisie de indisciplina ?

Alta intrebare este daca pe baza unei sesizari verbale deci practic fara dovezi concrete ,scrise fara comisie se poate da mustrarea respectiva.

de ex. vine o directoare noua care nu te simpatizeaza din diferite motive : iti face o mustrare scrisa pe baza unei reclamatii verbale ,se comunica la ANFP ,si timp de 6 luni la prima reducere de personal te da afara FARA SA FII DE VINA DOAR CA NUI PLACE DE TINE

corect se poate asaceva?

marian67 a scris:
beneerika,poti contesta in instanta de contencios administrativ dispozitia data,cu obligatia procedurii prealabile(soliciti in scris sefului tau revocarea dispozitiei)

Mai este in vigoare HG nr. 1344/2007 privind normele de organizare si functionare a comisiilor de disciplina? Daca da, va rog sa cititi art. 23, daca nu ma insel, din acest act normativ. Este prevedere speciala in raport cu dispozitiile Legii nr. 188/1999 si, ca orice prevedere cu caracter special, se aplica intotdeauna cu intaietate.


@beneerika

1. Nu exista comisie de indisciplina, ci exista comisie de disciplina.

2. Sanctiunea "mustrare scrisa'' poate fi aplicata direct de conducatorul institutiei in sensul ca nu va cerceteaza/audiaza comisia de disciplina. Cel care aplica aceasta sanctiune are obligatia sa respecte art. 78, alin. (3) din Legea nr. 188/1999 si sa va audieze in prealabil.
cititi tot art 78 din legea nr.188/1999
intr-adevar ,la alin.(1) spune ca sanctiunea cu mustrare scrisa poate fi data direct de conducatorul institutiei,dar la alin.(3) spune ca :
"Sanctiunile disciplinare nu pot fi aplicate decât dupa cercetarea prealabila a faptei savârsite si dupa audierea functionarului public. Audierea functionarului public trebuie consemnata în scris, sub sanctiunea nulitatii."
Dupa cum vedeti TOATE sanctiunile disciplinare se aplica dupa cercetarea prealabila a faptei si audierea functionarului public.Diferenta este ca ,dupa audiere si cercetare(efectuate de sef),mustrarea poate fi data direct de sef,fara propunerea comisiei de disciplina.
Din punctul meu de vedere veti castiga in instanta fara probleme,asta daca nu au trecut termenele de contestare a deciziei(PROCEDURA PREALABILA + ACTIUNEA IN INSTANTA)

D-na Gabriela Pintea
Buna ziua,
Da,HG 1344/2007 este in vigoare,iar in cazul @beneerika art.23 si art.30 din aceasta specifica procedura de dupa aplicarea sanctiunii cu mustrare scrisa .

Art. 23. - (1) Comisia de disciplina indeplineste urmatoarele atributii functionale:
a) efectueaza procedura de cercetare administrativa a faptei sesizate ca abatere disciplinara;
b) propune sanctiunea disciplinara aplicabila sau, dupa caz, propune clasarea sesizarii in conditiile prezentei hotarari, cu votul majoritatii membrilor comisiei;
c) propune mentinerea sau anularea sanctiunii disciplinare prevazute la art. 77 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, in cazul in care aceasta a fost contestata la conducatorul autoritatii sau institutiei publice.
(2) Contestatia cu privire la sanctiunea disciplinara aplicata potrivit art. 77 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 188/1999, republicata, se depune in termen de 5 zile lucratoare de la data comunicarii actului administrativ prin care aceasta a fost aplicata.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) conducatorul autoritatii sau institutiei publice sesizeaza comisia de disciplina in termen de 5 zile lucratoare de la data inregistrarii contestatiei. In acest caz, comisia de disciplina este competenta sa verifice daca sanctiunea disciplinara a fost aplicata cu respectarea prevederilor art. 78 alin. (3) din Legea nr. 188/1999, republicata
.

Art. 30. - (1) Procedura cercetarii administrative este obligatorie pentru aplicarea sanctiunilor disciplinare prevazute la art. 77 alin. (3) lit. b)-e) din Legea nr. 188/1999, republicata, precum si in cazul in care sanctiunea disciplinara prevazuta la art. 77 alin. (3) lit. a) din acelasi act normativ a fost contestata la conducatorul autoritatii sau institutiei publice.
(2) Procedura cercetarii administrative consta in:
a) audierea persoanei care a formulat sesizarea si a functionarului public a carui fapta a fost sesizata ca abatere disciplinara, a altor persoane care pot oferi informatii cu privire la solutionarea cazului sau a persoanelor desemnate sa efectueze cercetarea disciplinara in conditiile prevazute la art. 31;
b) administrarea probelor propuse de parti, precum si, daca este cazul, a celor solicitate de comisia de disciplina;
c) dezbaterea cazului.
(3) Pe parcursul cercetarii administrative, sedintele comisiei de disciplina, respectiv sedintele persoanelor desemnate sa efectueze cercetarea administrativa in conditiile prevazute la art. 31 sunt publice numai la solicitarea sau cu acordul scris al functionarului public a carui fapta a fost sesizata ca abatere disciplinara.
(4) Persoana care a formulat sesizarea si functionarul public a carui fapta a fost sesizata pot participa la cercetarea administrativa personal sau pot fi asistate ori reprezentate de avocati, in conditiile prevazute de lege.

Cercetarea abaterii disciplinare constituie prima faza a actiunii disciplinare. Aceasta este o prerogativa a angajatorului; este singurul in masura sa constate savarsirea abaterilor disciplinare de catre salariatii sai si sa aplice sanctiunile corespunzatoare.
Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o sanctiune disciplinara (chiar si cea constand in avertismentul scris) nu va putea fi dispusa mai inainte de efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

Alte discuții în legătură

Mustrare scrisa acordata functionarului public ciancu ciancu As dori sa-mi spuneti daca pentru aplicarea sancţiunii cu Musatrare scrisă a unui functionar public este necesara cercetarea prealabilă a fapteisavârşite ... (vezi toată discuția)
Comisie disciplina functionari publici birsany birsany buna ziua ! a fost sesizata comisia de disciplina de catre compartimentul resurse umane ca un functionar a lipsit 2 zile, fiind atasate la sesizare nota ... (vezi toată discuția)
Mustrare scrisa ciancu ciancu Vă rog să mă ajutați cu părerea dumneavoastră... În speță, un funcționar public a fost sancționat cu mustrare scrisă ... (vezi toată discuția)