avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Sanctionat disciplinar cu ''mustrare scrisa''
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Sanctionat disciplinar cu ''mustrare scrisa''

buna.

Doresc sfatul dvs in legatura cu o problema:
sunt functionar public si recent am primit o dispozitie prin care am fost anuntat ca sunt sanctionat disciplinar (prin mustrare scrisa ).

sanctiunea vine in urma unei reclamatii verbale a unui cetatean care sustine ca i-am furnizat informatii (verbale) gresite in legatura cu o procedura .

intrebarea mea este daca se poate face o mustrare scrisa(referat) pe baza unei reclamatii verbale ,fara ca sa fiu audiata in aceasta problema si fara sa fie cazul examinat de o comisise disciplinara.

Eu asa am retinut ca la functionarii publici inainte de o asemenea mustrare se face o ancheta de o comisie disciplinara ,in cazul meu nu sa procedat asa nici macar nu stiam ce mi se pregateste pana nu am primit fizic documentul.

este legal cea ce mi sa intamplat ?
daca nu unde pot ataca aceasta dispozitie(mustrare)?
Pot avea castig de cauza in cazul in care ma adresez instantei?

va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: An6ra , utilizator 18:55, 24 Iunie 2012
marian67 a scris:

cititi tot art 78 din legea nr.188/1999
intr-adevar ,la alin.(1) spune ca sanctiunea cu mustrare scrisa poate fi data direct de conducatorul institutiei,dar la alin.(3) spune ca :
"Sanctiunile disciplinare nu pot fi aplicate decât dupa cercetarea prealabila a faptei savârsite si dupa audierea functionarului public. Audierea functionarului public trebuie consemnata în scris, sub sanctiunea nulitatii."
Dupa cum vedeti TOATE sanctiunile disciplinare se aplica dupa cercetarea prealabila a faptei si audierea functionarului public.Diferenta este ca ,dupa audiere si cercetare(efectuate de sef),mustrarea poate fi data direct de sef,fara propunerea comisiei de disciplina.
Din punctul meu de vedere veti castiga in instanta fara probleme,asta daca nu au trecut termenele de contestare a deciziei(PROCEDURA PREALABILA + ACTIUNEA IN INSTANTA)




acesta este o veste foarte buna ,dar mai am o intrebare : scrie asa "audierea functionarului public trebuie consemnata in scris " eu trebuie sa semnez aceast proces verbal sau ce o fi ( mai pe inteles eu nu stiu de asa ceva in cazul meu ,dar asta nu inseamna ca nu s-a intocmit fara stirea mea,in schimb daca trebuie sa semnez acest document inseamna ca nu exista pt. ca eu nu am semnat nimic .)
chiar daca a fost intocmit asa ceva fara sa stiti,semnatura d-voastra pe procesul verbal era obligatorie
Probabil ca existaa un proces verbal in care se consemneaza cum ca dvs. refuzati sa semnati o declaratie ori sa va prezentati la audieri. Dar aveti tot dreptul sa verificati dosarul, asa cum aveti dreptul sa faceti contestatie la instanta de contencios administrativ.
@marian67

:hm: Eu cred ca nici dvs. nici eu nu avem dreptate.

Dvs. ati scris ca decizia se contesta la instanta de contencios administrativ, eu ca se contesta la conducatorul institutiei. Din economia art. 23 din HG nr. 1344/2007 rezulta ca cel sanctionat are optiunea de a contesta decizia fie in instanta, fie la conducatorul institutiei.

Posibilitatea de a contesta decizia in instanta rezulta din prevederile art. 80 din Legea nr. 188/1999. Problema este ca, desi am cautat, nu am gasit prevederea legala care sa dispuna ca cel sanctionat cu mustrare scrisa poate contesta decizia la conducatorul institutiei. Mi-e clar ca trebuie sa existe o prevedere legala care sa dispuna ca decizia se contesta la conducatorul institutiei, intrucat functionarul public sanctionat nu se poate trezi dimineata cu gandul "contest decizia la conducator" si cu asta basta!

Intr-o alta ordine de idei, am vazut decizii prin care se aplica sanctiunea "mustrare scrisa" in care scrie ceva de genul "cu drept de contestatie la conducatorul institutiei, in termen de 5 zile de la comunicare". Insa art. 23 din HG nr. 1344/2007 se refera la "cazul in care aceasta a fost contestata la conducatorul autoritatii sau institutiei publice". Prin urmare este evident ca cel sanctionat are optiunea de a se adresa fie instantei, fie conducatorului institutiei. Daca gasesc prevederea legala pe care am cautat-o, voi reveni.

O ultima precizare: prevederile HG nr. 1344/2007 si cele ale Legii nr. 554/2004 nu pot fi amestecate astfel incat sa creem o lex tertia. Cel sanctionat fie contesta decizia la conducatorul institutiei in termen de 5 zile de la comunicare, caz in care contestatia este trimisa comisiei de disciplina, fie o contesta la instanta de contencios administrativ, caz in care incepe cu plangerea prealabila reglementata prin art. 7 din Legea nr. 554/2004. Este evident ca, daca sanctiunea este mentinuta de comisia de disciplina, functionarul public sanctionat se poate adresa instantei.
Ultima modificare: Duminică, 5 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Condorm art. Art. 30 din Hotararea nr.1344/2007 - (1) Procedura cercetării administrative este obligatorie pentru aplicarea sancţiunilor disciplinare prevăzute la art. 77 alin. (3) lit. b)-e) din Legea nr. 188/1999, republicată, precum şi în cazul în care sancţiunea disciplinară prevăzută la art. 77 alin. (3) lit. a) (mustrarea scrisa) din acelaşi act normativ a fost contestată la conducătorul autorităţii sau instituţiei publice. . Stiu ca e tarziu raspunsul...dar am descoperit intrebarea incercand sa ma documentez pt tema de disertatie (Raspunderea disciplinara a functionarilor publici)...dar inca sunt nedumerita daca plangerea cetateanului trebuia facuta in scris sau e valabila si doar verbal...scuze! Daca stie cineva exact poate ma lumineaza si pe mine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mustrare scrisa acordata functionarului public ciancu ciancu As dori sa-mi spuneti daca pentru aplicarea sancţiunii cu Musatrare scrisă a unui functionar public este necesara cercetarea prealabilă a fapteisavârşite ... (vezi toată discuția)
Comisie disciplina functionari publici birsany birsany buna ziua ! a fost sesizata comisia de disciplina de catre compartimentul resurse umane ca un functionar a lipsit 2 zile, fiind atasate la sesizare nota ... (vezi toată discuția)
Mustrare scrisa ciancu ciancu Vă rog să mă ajutați cu părerea dumneavoastră... În speță, un funcționar public a fost sancționat cu mustrare scrisă ... (vezi toată discuția)