avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

in cazul in care s-au scurs cele 6 luni de la deces (data deschiderii succesiunii) iar unii dintre mostenitori nu au facut dovada acceptarii (tacita sau directa) a mostenirii, iar altii au facut, ce se intampla cu masa succesorala? Se imparte totusi la toti?
Cel mai recent răspuns: ContSters48919 , utilizator 08:19, 3 Noiembrie 2008
Masa succesorala se imparte doar la cei care au acceptat succesiunea.
Nu. Nu pot beneficia de moştenire decît acceptanţii. Dacă vorbiţi despre acceptare, nu despre dovada ei.

Pe de altă parte, formularea dumneavoastră este ambiguă. Deoarece, una este să facă dovada acceptării, iar alta este să accepte.

Acceptarea trebuie făcută în cele şase luni. Dovada acceptării în termen se poate face ulterior, fie în faţa notarului public, fie în instanţă.

Liviu S.Bordaş
Daca mostenitorii se inteleg si nu exista dispute cu privire la dreptul pe care il au toti mostenitorii, succesiunea si iesirea din indiviziune se poate face si dupa expirarea termenului de 6 luni.
sdianaviolina a scris:

Daca mostenitorii se inteleg si nu exista dispute cu privire la dreptul pe care il au toti mostenitorii, succesiunea si iesirea din indiviziune se poate face si dupa expirarea termenului de 6 luni.



Eu aş afirma că dezbaterea succesiunii şi ieşirea din indiviziune după expirarea termenului de 6 luni e regula. Excepţia ar fi dezbaterea înainte de împlinirea perioadei de 6 luni, dacă toţi moştenitorii din clasa preferată de lege au optat deja, nemaiexistînd succesibili a căror acceptare sau renunţare să poată afecta venirea la succesiune.

Liviu S.Bordaş
si cum se poate face dovada acceptarii sucesiunii ? iar termenul scurs de la deces este cu mult mai mare de 6 luni, adica 13 ani?

Alte discuții în legătură

"acceptare tacita" corina stancu corina stancu ce inseamna "acceptare tacita" in cazul unui drept la succesiune? ce consecinte poate avea? (vezi toată discuția)
Acceptare succesiune Barzote Barzote Buna ziua, Pot deschide singur acceptarea succesiunii la notar fara ca ceilalti mostenitori sa fie prezenti ? Fac acest lucru deoarece ceilalti nu sunt ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire danceform danceform Buna ziua , In momentul in care se da in fata notarului o declaratie de renuntare la mostenire ( succesiune ) , care este autentificata de catre notar , ... (vezi toată discuția)