avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cod civil vechi sau cod civil nou
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cod civil vechi sau cod civil nou

buna ziua ! am o intrebare si va rog daca se poate astept un raspuns. Am 3 credite contractate in anul 2007 ultimul , si doresc sa stiu daca se aplica codul civil vechi sau codulcivil nou ? Deoarece doresc sa dau in judecata unitatea bancara si sa cer 50% din plata lor fostei sotii . Dupa care cod civil ma voi ghida ? Vechi sau nou ?
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 10:01, 3 Februarie 2012
Codul civil vechi. Dar care-i motivul nemultumirii dvs?
Aplicabil este codul civil nou. In ceea ce priveste formularea unei actiuni, analizati posibilitatile pentru ca ideea exprimata nu este una viabila.
barnea a scris:

Aplicabil este codul civil nou. In ceea ce priveste formularea unei actiuni, analizati posibilitatile pentru ca ideea exprimata nu este una viabila.


Domnu' Avocat barnea. Eu zic sa va reanalizati opinia. Cititi cu atentie , dar cu atentie, dispozitiile tranzitorii din Noul Cod Civil. Cum sa se aplice Noul Cod Civil unui contract incheiat in 2007?
Se aplica prevederile vechiului cod civil.
barnea a scris:

Aplicabil este codul civil nou. In ceea ce priveste formularea unei actiuni, analizati posibilitatile pentru ca ideea exprimata nu este una viabila.


Stimaţi colegi de forum,

ªi eu sunt de părere că se aplică vechiul Cod Civil.
Consider, însă, că este nevoie de a expune şi textul de lege - Noul Cod Civil -care prevede:

Art. 6

Aplicarea în timp a legii civile

(1) Legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare. Aceasta nu are putere retroactivă.
(2) Actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite sau produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor.
(3) Actele juridice nule, anulabile sau afectate de alte cauze de ineficacitate la data intrării în vigoare a legii noi sunt supuse dispoziţiilor legii vechi, neputând fi considerate valabile ori, după caz, eficace potrivit dispoziţiilor legii noi.
...
(5) Dispoziţiile legii noi se aplică tuturor actelor şi faptelor încheiate sau, după caz, produse ori săvârşite după intrarea sa în vigoare, precum şi situaţiilor juridice născute după intrarea sa în vigoare.
(6) Dispoziţiile legii noi sunt de asemenea aplicabile şi efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acesteia, derivate din starea şi capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiaţie, adopţie şi obligaţia legală de întreţinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, şi din raporturile de vecinătate, dacă aceste situaţii juridice subzistă după intrarea în vigoare a legii noi.


Astfel, având în vedere principiul constituţional al neretroactivităţii legii civile (de altfel încălcat de Statul Român în situaţii nefavorabile, vezi Legea 221/2009) precum şi încadrarea speţei la Art. 6 pct 1 şi 2 expus anterior, consider clar aplicabilitatea dispoziţiilor vechiului Cod Civil.

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicare cod civil vechi/nou raicuraisa raicuraisa Va rog sa-mi spuneti de cand se aplica noul cod civil si unde se mentioneaza De unde reiese ca pentru intamplari petrecute/reclamate inainte de data ... (vezi toată discuția)
Noile coduri anca.patri anca.patri Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca toate codurile noi au intrat in vigoare, adica codul civil, penal, codul de procedura civila si codul de procedura ... (vezi toată discuția)
Cand se pune poprire pe contul de salariu? youssef youssef Acum mai bine de 10 ani am facut un credit pe care nu am reusit sa il mai achit pt ca am ramas fara nici un venit pana acum 3 ani(ultima rata platita fiind ... (vezi toată discuția)