avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Despre Cedo
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Despre Cedo

Seara buna. Stiu ca pentru a face o plangere la Cedo trebuie epuizate toate caile din Romania. Am o hotarare irevocabila de la CA (Legea 221/2009 cu privire la condamnarile cu caracter politic), prin care respinge actiunea ca nefondata. Acel art.5 litera a, declarat neconstitutional. Intrebarea mea este daca mai are rost sa ma adresez ICCJ, caci si aceasta a dat o decizie in mai 2011 cu acelasi continut. In ceea ce priveste daunele materiale, instanta sustine ca nu au fost probate, desi in Dosar se afla procese verbale de confiscare a bunurior etc. Pot sa merg pe morale la CEDO direct, fara sa mai trec pe la ICCJ si cu materialele sa cer la aceasta inalta instanta? (din tara). multumesc.
Stimat forumist,

Din câte cunosc eu, prin Legea 202/2010, Legii 221 i s-a scos calea de atac a apelului, în prezent astfel de acțiuni fiind atacabile exclusiv cu recurs, deci fond - recurs.

Prin urmare, cursul obișnuit al unei astfel de proceduri este Tribunal - Curte de Apel.

Astfel, sunt nevoit să vă întreb: care este rostul de a ... mai trec pe la ICCJ si cu materialele sa cer la aceasta inalta instanta, înțelegând că v-ați judecat în recurs la CAB? Chiar dvs. faceți, de altfel, trimitere la o hotărâre irevocabilă.

Nu în ultimul rând, CEDO cere a fi epuizate, pentru a avea acces la această Curte, căile efective de atac. Conform jurisprudenței sale, recursul este o cale efectivă de atac, raportată la dreptul român.

Cu stimă.



Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2012
andreigrigoriu, moderator
Multumesc mult. Acum as dosri sa stiu care sunt pasii pentru Cedo. Am vazut o cerere, am extras-o. Pot s-o fac in nume personal sau trebuie ca o anumita organizatie s-o faca? In AFDPR, nu-mi pun sperante. Stiu ca documentele anexate le voi pune in copie xeros. Dar. Ce atasez in afara de sentinta irevocabila prin care respinge actiunea ca nefondata? Doresc un raspuns urgent. Multumesc.
Plangerea la CEDO se face in nume propriu ... La cerere anexati o copie completa de pe decizii. Nu trimiteti originale, fiindca aceste documente nu va vor fi returnate
Stimat forumist,

Cererea dvs - aplicația - ar trebui să cuprindă următoarele acte:

1. cererea introductivă de instanță - este vorba despre cererea făcută de dvs la fond, cu care ați început judecata;

2. hotărârea instanței de fond, prin care se respinge cererea ce nefondată;
- această hotărâre se numește sentință -

3. recursul dvs, așa cum a fost el declarat și motivat;

4. hotărârea instanței de recurs
- se numește decizie -

Din punctul meu de vedere aceste acte sunt obligatoriu de trimis, următoarele sunt facultative, să zicem.

5. dacă mai aveți alte documente utile - precum concluzii scrise, atașați-le și pe acestea;

6. puteți atașa inclusiv hotărârea de condamnare politică, precum și biletul de eliberare, nu sunt acte extrem de utile, având în vedere că CEDO nu este o instanță de recurs, dar au legătură cu judecata internă.


Atenție, nu este nevoie să faceți copii după toate actele din dosar și nu este cazul, mai ales, să depuneți dosarul de urmărire al Securității.

Cu stimă.
Multumesc pentru clarificarea "pedagocica" ce dovedeste profesionalism. Intotdeauna, mi-a placut sa primesc in felul asta informatii.

Alte discuții în legătură

Cum pot depune o plangere la cedo teodorescu_mgv@yahoo.com teodorescu_mgv@yahoo.com Buna ziua, ma poate ajuta si pe cine cineva privind modalitatea de a depune o plngere la CEDO, o pagina de e-mail, sau alta modalitate. Multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Cedo iozefina25 iozefina25 vreau sa trimit cerere la cedo cum as putea sa fac o plangere? (vezi toată discuția)
E-mail cedo dan_iosif dan_iosif stie cineva mailul de la cedo ? (vezi toată discuția)