avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediat cu art.248 alin.1 lit ''e'' din Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediat cu art.248 alin.1 lit ''e'' din Codul Muncii

Am fost concediat cu art.248 alin.1 lit ‘’e’’ din Codul Muncii.
As dori sa stiu daca am dreptul la somaj sau la concediu medical.
Va multumesc! Cu respect Nite Vasilica Gabi
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:01, 4 Februarie 2012
Nu puteti deoarece ati fost dat afara disciplinar...
Puteti insa ataca decizia de concediere in termen de 15 zile la Tribunal.

Codul muncii:

ART. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisã în formã scrisã, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luãrii la cunoştinţã despre sãvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data sãvârşirii faptei.
(2) Sub sancţiunea nulitãţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinarã;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncã sau contractul colectiv de muncã aplicabil care au fost încãlcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlãturate apãrãrile formulate de salariat în timpul cercetãrii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevãzute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuatã cercetarea;
d) temeiul de drept în baza cãruia sancţiunea disciplinarã se aplicã;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestatã;
f) instanţa competentã la care sancţiunea poate fi contestatã.
(3) Decizia de sancţionare se comunicã salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicãrii.
(4) Comunicarea se predã personal salariatului, cu semnãturã de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandatã, la domiciliul sau reşedinţa comunicatã de acesta.
(5) Decizia de sancţionare poate fi contestatã de salariat la instanţele judecãtoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicãrii.
Art.248 se refera la sanctiunile pe care le poate aplica angajatorul.
Cocedierea trebuia facuta in baza art.61 lit. a din codul muncii coroborat cu art.248 alin.1 lit. e sau alta prevedere din RI (daca este cazul).

Decizia poate fi atacata in termen de 45 zile.
Legea 62/2011
Art. 211
Cererile pot fi formulate de cei ale caror drepturi au fost incalcate dupa cum urmeaza:
a) masurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau incetare a contractului individual de munca, inclusiv angajamentele de plata a unor sume de bani, pot fi contestate in termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunostinta de masura dispusa;
Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2012
ContSters42179, utilizator
av_andra13 a scris:

Puteti insa ataca decizia de concediere in termen de 15 zile la Tribunal.



:oops:

Oare s-a schimbat Codul Muncii sau Legea nr.62/2011? ....

Art.252 alin. (5) C.mun. : Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare sanctiune cu avertisment cyan cyan 1. Se poate considera nula o decizie de sanctionare cu avertisment conform art. 248 alin. 1 lit a) daca nu sunt mentionate cele prevazute la art. 252 alin. ... (vezi toată discuția)
In cazul concedierii disciplinare se poate depune contestatie in 30 de zile sau 45 de zile? imosoft imosoft Buna ziua, In cazul concedierii disciplinare se poate depune contestatie in 30 de zile sau 45 de zile? Un articol de pe avocatnet sustine ca ar fi 30 de ... (vezi toată discuția)
Incheierea contractului de munca cristinasova cristinasova Buna seara ! Va rog sa ma ajutati sa pot incheia un contract de munca a unei angajate care a plecat de la locul de munca fara sa anunte si fara demisie, cum ... (vezi toată discuția)