avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 267 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale vreau sa imi vand partea din firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

vreau sa imi vand partea din firma

va rog sa ma ajutati cu un raspuns. am o firma cu 2 asociati, si vreau sa-mi vad doar eu partea. momentan asociatul nu doreste sa-mi cumpere partea, iar eu vreau sa o vand. ce trebuie sa fac in acest caz?
Ideal ar fi la intelegere, altminteri doar in instanta.
pai intelegerea ar fi s-o dau de pomana X-(
Trebuie vazut si ce scrie in actul constitutiv pentru a vedea ce se poate face...Ideal ar fi sa discutati problema cu actele pe masa cu un avocat specializat in drept societar, ca solutii sa-l obligati se pot gasi - una ar fi sa solicitati dizolvarea societatii in anume circumstante legale care se pot identifica, situatie in care asociatul nu isi mai poate desfasura activitatea.
Din cele prezentate rezulta ca este vorba de un SRL, astfel ca partile sociale se pot doar transmite, nicidecum nu au a face obiectul unei operatiuni de vinzare-cumparare.
In situatia in care ceilalti asociati nu doresc sa va preia partile sociale prin operatiunea de transmitere, prevazuta in L.31/1990 cu modificarile si completarile ulterioare, aveti una singura cale - sa va retrageti din societate, operatiune care se finalizeaza prin instanta de judecata, daca nici cu retragerea nu sunt de acord ceilalti asociati.
Retragerea presupune diminuarea capitalului social cu c/v partilor ce va revin in conformitate cu actul constitutiv al asocierii in societatea comeriala SRL.
Unde scrie ca nu se pot vinde ?! Este fals acest lucru.

Da, se pot vinde oricare persoane care este interesata. Acest lucru se poate face doar dupa refuzul asociatului sau asociatiilor, de cumpara partile sociale detinute de cedent.

Ar trebui sa luati in calcul faptul ca o societate ce nu are un asociat unic trebuie sa aiba consiliu de administratie. Iar acesta hotareste si decide ce anume face societatea constituita prin libera asociere.
Iar membri ce se opun hotararilor acesteia, sau dovedesc rea credinta pot fi exclusi din societate, in urma unei actiunii in instanta.

Drept urmare, puteti vinde partile sociale detinute, daca aveti cui, evident.
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
Gabriela Mihai, Avocat

Alte discuții în legătură

Srl cu trei asociati banad banad Buna in seara! In cazul unui SRL cu trei asociati unul dintre ei doreste cesionarea partilor sale sociale iar in actul constitutiv se prevede ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Transmiterea de parti sociale catre persoane din afara societatii Ramona.Ciobota Ramona.Ciobota Buna ziua, as dori sa stiu daca transmiterea de parti sociale catre o persoana din afara societaii este permisa fara acordul tutror asociatilor. actul ... (vezi toată discuția)
Doresc sa renunt la partile mele sociale. user1984 user1984 Sunt asociat intr-un SRL cu 45% (9 parti sociale). Partenerul meu are 55% (11 parti sociale). Tot el detine si functia de administrator al firmei. Activitatea ... (vezi toată discuția)