avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Obtinere carte de identitate pentru cetatean roman ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Obtinere carte de identitate pentru cetatean roman stabilit in Serbia

Buna ziua,
Verisoara mea, nascuta in 1962 in Romania, a trait de la varsta de 2 ani in fosta Iugoslavie, actual Serbia. Parintii ei sunt mama romanca, tatal sarb. Mama n-a renuntat niciodata la cetatenia romana.
Verisoara mea doreste sa obtina atestarea cetateniei romane. Adica are nevoie de pasaport romanesc. Pentru ca varsta ei depaseste 14 ani, certificatul de nastere nu este suficient. Pentru obtinerea pasaportului are nevoie de cartea de identitate.
Dupa proceduri prelungi pentru obtinerea CNP ului, (inainte de 1970 certificatele de nastere nu aveau CNP) serviciile birocratice ale Evidentei Populatiei catre care isi indreapta cererea de eliberare a cartii de identitate ii dau raspunsuri din ce in ce mai trasnite si ii solicita cele mai nepotrivite acte, trimitand-o din serviciu in serviciu, ceea ce dovedeste ca pana la urma, habar n-au cum sa rezolve aceasta problema.
Va rog sa ma ajutati cu o solutie.
Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2015
AnaLuana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 18:52, 5 Decembrie 2015
AnaLuana a scris:

serviciile birocratice ale Evidentei Populatiei catre care isi indreapta cererea de eliberare a cartii de identitate ii dau raspunsuri din ce in ce mai trasnite si ii solicita cele mai nepotrivite acte, trimitand-o din serviciu in serviciu, ceea ce dovedeste ca pana la urma, habar n-au cum sa rezolve aceasta problema.

Dati detalii, n-or chiar asa de trasnite cum credeti. Ce acte ii solicita si unde o trimit?
Sunt destul de trasnite:
Pentru inceput, pentru obtinerea CNP ului i-au cerut traducerea certificatului de nastere a sotului, pe langa traducerea certificatului de casatorie sarbesc, cartea de identitate a sotului etc.
Acum, pentru obtinerea CI, desi a depus traducerea legalizata pentru certificatul de casatorie emis in Serbia, i-au indreptat catre Consulatul Roman in Serbia unde trebuiau sa solicite eliberarea unui nou certificat de casatorie, romanesc.
Consulul le-a spus ca nu este problema lui. Are dreptate, verisoara mea nu are CI romaneasca.
Zilele trecute li s-a raspuns pur si simplu ca este imposibil sa detina act de identitate sarbesc si romanesc in acelasi timp.
E un cerc vicios? Nu exista nici o solutie?
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2015
AnaLuana, utilizator
Fara certificat de casatorie romanesc nu ii pot elibera carte de identitate iar consulul, fara act de identitate sau document (pasaport) romanesc, si eu zic nu ii putea primi cererea de inscriere.
Unde a facut demersurile, la ultimul loc de domiciliu al mamei in Romania? De acolo ar fi putut, in opinia mea, sa primeasca CI provizorie - avand domiciliul in strainatate i se da carte de identitate provizorie, care e suficienta pentru obtinerea unui pasaport CRDS (cetatean roman cu domiciliul in strainatate).
Toate demersurile au fost facute in ultima localitate de domiciliu a mamei.
Nu i s-a spus pana acum niciodata de posibilitatea de a obtine cartea de identitate provizorie si intr-adevar, e un cerc vicios cu certificatul de casatorie si CI.
Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2015
AnaLuana, utilizator
Sa mai incerce o data, daca locul de nastere coincide cu ultimul loc de domiciliu al mamei eu cred ca poate sa ceara in acelasi timp CI provizorie si inscrierea certificatului de casatorie. Intr-adevar situatia asta cu certificatul de casatorie nu e prevazuta explicit in metodologie insa cred ca s-ar putea, ar trebui sa-si intrebe cei de la Evidenta superiorii. In general se merge pe ajutorarea cetatenilor, nu pe incurcarea lor.

Apoi isi poate face pasaport CRDS.

Condiția pentru cartea provizorie este sa mearga cu ea un proprietar al unui imobil ca sa isi dea consimtamantul pentru primirea temporara in spatiu - o ruda, o cunostinta, cineva din acea localitate.
Pasaportul sârbesc ar trebui sa fie suficient ca document prin care isi poate dovedi identitatea.

Daca totusi intampina probleme va sfatuiesc sa scrieti detaliat si sa cereti lamuriri + indrumari de la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date: depabd@mai.gov.ro
Cu siguranta veti primi raspuns in max. 30 de zile.
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2015
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Casatorie Mihaelap28 Mihaelap28 Buna ziua,cu o intrebare va deranjez,nepoata mea are dubla cetățenie română_sârbă,provine din o romanca si un sarb ,are pașaport romanesc dar ar vrea si ... (vezi toată discuția)
Repatrierea unui cetatean roman const_be const_be Un basarabean a depus juramantul de credinta si a obtinut un certificat care-i atesta cetatenia romana, cu mentinerea domiciliului in strainatate( R. Moldova). ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie si actul de identitate in romania adnana1967 adnana1967 Buna ziua. Eu locuiesc in Italia de 10 ani si am dubla cetatenie romana -italiana. Anul acesta imi expira CI in Romania , dar eu nu mai am resedinta in ... (vezi toată discuția)