avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie sau vanzare cumparare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie sau vanzare cumparare?

Parintii mei detin un apartament desi sunt divortati. Mama doreste sa-mi lase mostenire partea ei de apartament avand in vedere ca mai am 2 frati. Cea mai buna varianta este donatia sau contract de vanzare-cumparare? Dar in cazut vanzarii/donarii trebuie sa fie si tata prezent? Va multumesc
Ultima modificare: Duminică, 5 Februarie 2012
chirila-mihaela, utilizator
Cel mai recent răspuns: violeta fiscuci , utilizator 21:20, 20 Februarie 2012
Daca mama vrea sa va lase mostenire.. va scrie un testament insa nu va poate lasa tot daca mai aveti frati.
Daca vrea sa va dea de acum cat e in viata, sa va vanda. Tata, daca nu doreste sa va vanda si el, ci numai mama din cota ei, trebuie ca acestia sa faca intai partajul casei
aveti grija cu testamentul...poate fi atacat.intrebati un avocat f bun,specializat in drept civil,mosteniri...etc.succes.
Contractul de vanzare cumparare este varianta cea mai inteleapta, dar mai intai trebuie facut partajul intre parinti, pentru ca mama sa va poate vinde partea ei.
Am sa postez intrebarea mea in acest topic....sper sa fie corect pusa in acest topic!

Unchiul meu, fratele tatalui meu, este in varsta de 80 de ani. Vaduv, fara copii. Acum 1 saptamana am aflat ca a vandut in luna august a.c. unei vecine (cu care se intelege f bine si care se ajuta reciproc) apartamentul pe care il detine in proprietat.
Problema este urmatoarea......au incheiat contract de vanzare cumparare fara nicio clauza stipulata. Suma achitata, spune vecina care a cumparat ap este de 34.000 euro.
Aceste contrat este incheiat, asa cum apare la Adm Financiara, pe numele sotului acesteia, care este bolnav la pat de 7 ani de dementza mixta.
Vecina spune ca i-a dat banii unchiului meu in fata notarului, insa ea nu stie mai departe ce a facut acesta cu banii!!!!
Problema este ca unchiul meu este diagnosticat cu dementza mixta (si el!!!) de cateva zile si nu se mai poate discuta cu el.
1.Fratii unchiului meu au dreptul sa ceara vecinei actul de vanzare cumparare si sa ii ceara socoteala asupra banilor pe care pretinde ca i-a dat unchiului meu si care nu stim daca exista???
2. Putem ca contestam acest contract?
In momentul vanzarii i s-a scos unchiului meu un act de la medicina legala cum ca este in deplinatatea facultatilor mintale, daca este relevant.



Din moment ce unchiul dvs in momentul semnarii actului avea certificat medico legal , inseamna ca era apt sa incheie un act de dispozitie cum este vanzarea cumpararea. Trebuie demonstrat ca in momentul incheierii actului de vanzare cumparare acesta suferea de o boala care il impiedica sa aiba capacitate de exercitiu deplina ceruta pentru indeplinirea actelor de dispozitie. cam greu avand in vedere ca exista si un certificat constator IML....

Alte discuții în legătură

Bună ziua ! avem o situație legată de vecinii noștri, care ... Andreea Zrno Andreea Zrno Bună ziua ! Avem o situație legată de vecinii noștri, care sunt destul de în vârstă , însă nu au copii. Acestia dețin o casă și curte și 2 ... (vezi toată discuția)
Testament atacabil dragos79 dragos79 Va rog daca ma puteti lamuri si pe mine: am o matusa care vrea sa-mi lase prin testament apartamentul. Nu are copii, iar sotul este decedat. Singurele rude ar ... (vezi toată discuția)
Buna seara, situatia este cum urmeaza: un var de gradul i al ... Pagubitul12 Pagubitul12 Buna seara, Situatia este cum urmeaza: un var de gradul I al meu a decedat. Nu mai are niciun mostenitor direct de gradul I in viata(mama,tata,frate/sora ... (vezi toată discuția)