avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Ce este copyright ? / Copyright pe idee ?
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Ce este copyright ? / Copyright pe idee ?

Conceptul relativ de copyright (drept de autor) il inteleg. Nu pot ma pot lauda ca ii stiu toate ascunzisurile ca e absurd pentru un simplu "citizen".

Ce ma interesea un singur lucru in mod special:
Exista copyright pe idee? Mai exact pe idee de afacere?!

Exemplu: vreau sa fac o afacere si nu mai exista nimeni care face asa ceva, pot breveta ideea incat sa nu mai poata face nimeni altcineva ce fac eu fara acordul meu ???
Cel mai recent răspuns: Cabinet de proprietate industriala RALUCA ARDELEANU , Consultant proprietate industriala 14:32, 8 Februarie 2012
~ Conținut șters la cerere ~
Cum se aplica "ideilor" asemanatoare ?
De exemplu:
- daca s-ar fi pus copyright pe conceptul de retea "sociala"?
- sa zicem ca era HI5;
- ar mai fi existat Facebook?

Foarte gresita exprimarea mea dar... incerc.
Ultima modificare: Duminică, 5 Februarie 2012
oarfa, utilizator
Buna ziua,
Putin cam confuza intrebarea. Ideile de afaceri nu pot fi protejate de exemplu prin brevet de inventie sau alte titluri de protectie industriala, design, model de utiliate.

Din pdv al Copyright, dvs. puteti sa va protejati noutatea ideii prin publicarea intr-o carte , intr-o revista relativ cunoscuta, comunicare stiintifica de rang national sau international, etc.
Dar ma indoiesc ca puteti interzice aplicarea ideii de afacere.

Nu va puteti revendica decat paternitatea acestei idei.
Deci eu va recomand publicarea, inregistraea de ORDA, eventual prin www.ecopyright.ro si eventual (daca aveti simtul umorului macar cel de duminca ! ) sa asteptati nominalizarea la un premiu Nobel pentru economie.

Va doresc mult succes!
Ultima modificare: Duminică, 5 Februarie 2012
Adrian Brojboiu, Consultant proprietate industriala
Copyright e un lucru si drept de autor e alt lucru, diferentele de concepte sunt mari desi efectele practice par aceleasi.

Oricum, ideile nu sunt protejate de drept de autor, nici daca publicati cartea tot nu sunt protejate. vezi art. 9 din Legea 8/1996
Art. 9. Nu pot beneficia de protectia legala a dreptului de autor urmatoarele:
a) ideile, teoriile, conceptele, descoperirile stiintifice, procedeele, metodele de functionare sau conceptele matematice ca atare si inventiile, continute intr-o opera, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare;
Buna ziua. Exista la OSIM serviciul "Plicul cu idei". Este cel mai aproape de ce doriti dvs. Mult succes!

Alte discuții în legătură

Drepturile de autor pentru web-site Lady26 Lady26 As dori sa intreb cum se completeaza un forumular de la Orda pt drepturile de autor a unui web site.Din cat am citit nu se protejeaza ideile sau conceptul,ci ... (vezi toată discuția)
Protejarea unei idei de afacere Axinte Ion Axinte Ion Am o idee de afacere si urmeaza sa ma intalnesc cu niste potentiali investitori. Cum as putea sa o protejez, ca sa nu ajung in situatia in care potentialii ... (vezi toată discuția)
Înregistrare idee dragosiv dragosiv Am o idee in cap care este legata de domeniul online si in acest moment aceasta idee nu este folosita de nimeni in Romania. As dori sa stiu daca pot inregistra ... (vezi toată discuția)