avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Modificari si constructii fara autorizatii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Modificari si constructii fara autorizatii

Am dat spre inchiriere un apartament la parterul unui bloc.
Chiriasii din apartament au construit balcon in dreprul bucatariei, au desfiintat peretele si au facut usa care da in balcon, au spart un perete si au scos cada montand cabina de dus.
Eu nu le-am cerut acest lucru si nici in contract nu am semnalat ca vreau modificari...ci doar sa de-a cu putina lavabila pe pereti pe care eu o cumparasem ulterior.
Le-am spus ca eu nu le platesc nici un material si mi-au spus ca nu trebuie deoarece aveau materialele si trebuia sa scape de ele...
ce fac acum??
multumesc
Cel mai recent răspuns: Ion Gabriel Anghelus , Avocat 16:03, 14 Decembrie 2008
Este contraventie si se aplica amenda.Trebuia sa aveti autorizatie de constructie potrivit Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii:
Art. 1. - (1) Executarea lucrarilor de constructii este permisa numai pe baza unei autorizatii de construire sau de desfiintare. Autorizatia de construire sau de desfiintare se emite la solicitarea detinatorului titlului de proprietate asupra unui imobil - teren si/sau constructii - ori a altui act care confera dreptul de construire sau de desfiintare, in conditiile prezentei legi.
Daca lucrarile s-au facut in urma cu mai mult de 2 ani si puteti sa dovediti aceasta, scapati fara amenda, conform aceleiasi legi, Art. 31. - Dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile prevazute la art. 26 se prescrie in termen de 2 ani de la data savarsirii faptei.
Daca lucrarile sunt mai recente de 2 ani, ar fi o solutie sa incercati sa obtineti acum autorizatia de construire de la directia (serviciul) urbanism al primariei.
Ultima modificare: Luni, 3 Noiembrie 2008
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat
Chiriasii nu au voie sa faca niciun fel de modificari spatiului locativ, fara acceptul proprietarului. Daca dvs. nu v-ati dat acceptul pentru asta puteti rezilia contractul de inchiriere inainte de termen in cazul in care chiriasul a pricinuit stricaciuni insemnate locuintei, cladirii in care este situata aceasta , instalatiilor, etc. Constituie stricaciuni insemnate modificarile structurale ale locuintei fara consimtamantul proprietarului .
bun, reziliez contractul, dar ce fac cu modificarile???
Eu nu doream modificari. Si nu vreau sa alerg si sa platesc autorizatii sau proiecte...Pot sa-i dau in judecata in cazul in care sunt amendat??
Ma poate salva notificarea scrisa pe care le-am facut-o inainte de a se apuca de modificari, in care le-am precizat sa nu modifice, darame sau construiasca ceva fara acordul meu si fara autorizatii.???
Da, puteti sa-i dati in judecata.
Da, va poate salva notificarea.
buna ziua
am inteles (poate gresit) ca se poate construi fara autorizatie in extravilan o locuinta cu o amprenta la sol de max 100 mp,cu denumirea de casa de vacanta,eventual din materiale ecologice...este adevarat si daca da in temeiul carei legi?
va multumesc!

Alte discuții în legătură

Autorizatie constructie Gabriela007 Gabriela007 Buna ziua! Am o camera foarte mare si as dori sa o impart in doua, utilizand doar o usa si panouri din termopan, nu sparg niciun zid, nu folosesc alte ... (vezi toată discuția)
Autorizatie constructie acoperis pt balcon Dan T. Dan T. Bon jour! În urmă cu trei săptămâni o firmă din subordinea Primăriei oraşului meu a tăiat plopul din faţa apartamentului meu (etajul 4 din 4), ... (vezi toată discuția)
Ajutor! probleme balcon construit la parter - posibil abuz politia locala iulian1986 iulian1986 In anul 2007 am cumparat un apartament cu 3 camere si un balcon de 19,54 metri patrati la parter. Anul acesta m-am hotarat sa il renovez dar culmea cand sa ... (vezi toată discuția)