avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... buna seara. Se mai acorda renta viagera pentru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

buna seara. Se mai acorda renta viagera pentru terenurile agricole?

vreau sa stiu si eu daca se mai plateste renta viagera pentru terenurile agricole si cat este aceasta , per hectar sau mai stiu eu cum...
Cel mai recent răspuns: Vicentiu Coltuc , Avocat 12:17, 10 Februarie 2012
Agentia de Plati si Interventie in Agricultura a anuntat urmatoarele:

Conform prevederilor OMADR nr. 33/2011 coroborat cu prevederile din OMADR 1272/2005, incepand cu anul 2012, pentru a intra in posesia rentei viagere agricole cuvenite, rentierii se vor prezenta personal ori prin mandatar, desemnat prin act Notarial, la centrele judetene ale Agentiei, in perioada 1 martie – 31 august.

In cazul in care contractul de arendare inceteaza, renta viagera agricola se va plati in anul urmator doar daca rentierul incheie, in maximum 30 de zile de la incetare, un nou contract de arendare. Noul contract, inregistrat la Consiliul Local in termen de 15 zile de la data incheierii, se va prezenta in original si in copie la APIA.

In cazul incheierii noului contract de arendare inaintea expirarii termenului, cu un alt agricultor in mod obligatoriu se va proceda la rezilierea contractului initial. Actul de reziliere se va inregistra la Consiliul Local in termen de 15 zile de la data incheierii.

In situatia in care terenul ce face obiectul contractului de arendare, pe baza caruia rentierul agricol beneficiaza de renta viagera agricola de 50 euro/ha/an, este instrainat in perioada de valabilitate a contractului de arendare, renta de 50 euro/ha/an se calculeaza si se datoreaza de la data intrarii in vigoare a contractului de arendare, urmand ca de la data rezilierii contractului de arendare, respectiv instrainarii terenului rentierul sa beneficieze de renta viagera agricola de 100 euro/ha/an.

Dupa decesul rentierului, mostenitorii vor incasa renta datorata pana la data de 31 august a anului urmator celui pentru care aceasta este datorata, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de mostenitor, a certificatului de deces in original, precum si a carnetului de rentier agricol al defunctului.
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata rentei viagere agricole in anul 2012 Dutcusioan Dutcusioan Nu au fost facute platile pentru renta viuagera agricola aferenta anului2011 desi suntem in 28 noembrie 2012. Se mai fac plati ? Cand?De ce se intarzie ? Sau ... (vezi toată discuția)
Renta viagera stanutadi stanutadi ce acte trebuiesc pentru renta viagera si ce se intampla cu terenul dupa expirarea rentei viagere (vezi toată discuția)
Renta agricola se poate mosteni? Marica_sz Marica_sz Buna ziua Sunt somat sa ma prezint pentru a viza carnetul de rentier agricol pentru acordarea rentei viagere agricole aferente anului 2014. Sora mea a murit ... (vezi toată discuția)