avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Drept comercial
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Drept comercial

SA 3 actionari.capital social 300 000 lei,actiuni nominative.unul dintre actionari pleaca in excursie,iar in acest timp ceilalti doi convoaca adunarea generala extraordinara, pe ordine de zi fiind: majorarea capitalului social la 3 000 000 lei prin aporturi in numerar ale actionarilor.adunarea are loc la 15 zile dupa convocare,se voteaza de cei doi actionari majorarea,iar in termen de o luna toate actiunile sunt subscrise de cei doi actionari.Dupa intoarcerea din vacanta actionarul este convocat la o noua adunare,pt excluderea sa din societate,care sa votat de cei doi care detin o majoritate de 96% in prezent,mai mentionez faptul ca domnul care a plecat in vacanta detinea 40% iar ceilalti doi fiecare 30%.ce neregularitati exista?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters22713 , utilizator 13:00, 8 Februarie 2012
Din ceea ce ati relatat, apreciez ca exista probabilitatea unei incalcari a procedurii convocarii stabilita de art. 117 alin. 4 din legea 31/1990, respectiv "Dacă toate acţiunile societăţii sunt nominative, convocarea poate fi făcută şi numai prin scrisoare recomandată sau, dacă actul constitutiv permite, prin scrisoare transmisă pe cale electronică, având încorporată, ataşată sau logic asociată semnătura electronică extinsă, expediată cu cel puţin 30 de zile înainte de data ţinerii adunării, la adresa acţionarului, înscrisă în registrul acţionarilor".
Verificati cum s-a stabilit efectuarea convocarii in actul constitutiv deoarece conform aceluiasi articol, dar alin. 5 "Modurile de convocare prevăzute la alin. (4) nu pot fi folosite dacă sunt interzise prin actul constitutiv al societăţii sau prin dispoziţii legale".
De asemenea, conform alin. 7 din acelasi articol "Când pe ordinea de zi figurează propuneri pentru modificarea actului constitutiv, convocarea va trebui să cuprindă textul integral al propunerilor".
In cazul in care sunt incalcari ale acestor prevederi actionarul sa formuleze contestatie impotriva hotararii AGA.

Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
Multe...adunarea trebuie sa aiba loc la 30 de zile de la publicarea convocatorului in Monitorul Oficial, daca actul constitutiv nu are alte prevederi in acest sens. Art. 210 alin. 4 ne spune ca,, marirea capitalului social prin majorarea valorii nominale a actiunilor poate fi hotarata numai cu votul tuturor actionarilor" Mai exista un drept de preferinta al actionarilor la cumpararea de actiuni care trebuie respectat. Avand in vedere ca societatea pe actiuni este o societate de capitaluri nu de persoane, ideea de a exclude un actionar din punctul meu de vedere este ilegala. Exista unele proceduri de excludere inspirate din legislatia internationala asa numita procedura de squeeze-out prin care actionarii minoritari pot fi trasi pe linie moarta de cei majoritari dar la noi in tara este prea putin folosita.
In actul constitutiv nu sa stabilit modalitatea de convocare astfel convocarea sa facut prin scrisoare recomandata la domiciliul actionarului.motivul pt care se doreste excluderea actionarului este faptul ca acesta nu a efectuat varsamintele datorate pentru capitalul subscris la constituirea societatii ,toti actionarii au varsat 30% din capitalul subscris.
societatea a fost inmatriculata la data de 10.01.2008 iar adunarea generala extraordinara la data de 11.01.2009 pentru data de 16.01.2009 fara somatie.
Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2012
Calinpetru, utilizator
Lucrurile in acest caz se mai nuanteaza...convocarea nu s-a facut in temeiul art. 117 din Legea 31/1990 a societatilor comerciale republicata ci in baza art. 100 din aceiasi lege. Trebuie impreuna cu un avocat specializat in drept societar sa identificati calea care trebuie sa o urmati. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotararea adunarii generale extraordinare. Calinpetru Calinpetru SA 3 actionari,unde eu am 40% ceilalti doi 30-30% am primit o scrisoare recomandata la adresa de domiciliu in data de 03.08.2011prin care am fost convocat la o ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a fi scos din consiliul de administratie andex andex Buna seara, Societate pe actiuni cotata la BVB cu doi actionari majoritari 47% cu 47% si restul din aprox. 500 de actionari cu 0.000..% Din partea ... (vezi toată discuția)
Transformare sa in srl ciolpi ciolpi ce valoare au actiunile mele daca o societate SA se transforma in SRL? (vezi toată discuția)