avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general inregistrari contabile la contract cesiune
Discuție deschisă în Contabilitate în general

inregistrari contabile la contract cesiune

Va rog sa ma ajute cineva!!! #-o
In urma unei cereri de rambursare TVA de catre cedent, acesta in baza contractului de cesiune creanta a cedat catre cesionar o creanta in suma de 180.000 lei, reprezentand majorari,penalitati si debite.Cum fac inregistrarile contabile atat la cesionar cat si la cedent#-o
Cel mai recent răspuns: Vilcu Gina , utilizator 12:23, 8 Februarie 2012
Cedent: 401 = 4424
Cesionar 6581, 44..., 43... (ce plati s-au compensat in fisa pe platitor cf notei de compensare pe care o emit finantele) = 4111

Asta daca relatiile intre cei 2 parteneri ai contractului de cesiune rezulta din relatii de comert/servicii.
ptr.t.Simona: da exista relatii comerciale, dar nu exista datorii intre ele, in acest caz cum se sting conturile, respectiv 401 la cedent si 4111 la cesionar. Multumesc,
In acest caz notele nu mai sint in corespondenta cu 401, respectiv 4111.

Daca nu exista datorii intre ele, care a fost baza cesiunii? Exista relatii de asociere, asa incit sa poata fi considerata creditare? Poate fi considerat imprumut al cedentului in favoarea cesionarului (cedentul are autorizari pt a face imprumuturi)?
ptr.t.Simona. Cele doua societati au acelasi administrator, (persoane afiliate) si ca de obicei la cerere de rambursare TVA datorita faptului ca una a cerut si cealalta avea datorii, sa trecut la acest contract de cesiune, in urma caruia statul nu a pierdut nimic.
Stiu ca statul nu pierde, dar operatiunea trebuie acum inregistrata la cele 2 soc. Nu are nici o legatura faptul ca ambele soc au acelasi asociat.

Va pun in vedere faptul, ca la un eventual control, suma primita de cesionar de la cedent prin aceasta compensare, poate fi considerata incasare avans, obligatia celui care incaseaza sumele fiind de a colecta tva la momentul incasarii sumei.
note: cedent 4091 = 4424
cesionar 6581, 44...., 43.... = 419 concomitent 419 = 4427 cu 24/124 din suma cesionata

Asociatul are de primit bani de la cedent, (creditare soc)? Daca da, consider ca se poate face un contract de cesiune intre asociat si soc care primeste banii, prin care asociatul sa-i cesioneze sumele pe care le are de incasat de la soc X in contul unui contract de creditare la soc Y.
Adica asociatul doreste sa crediteze soc Y, dar cesioneaza in contul acestei creditari sumele pe care le are de incasat de la X (creditari anterioare). Sfatuiti-va inainte cu un avocat.

Alte discuții în legătură

Contract cesiune creante fiscale pecrista pecrista Conform Ordinului ANAF 1308/2009 se pot cesiona creantele fiscale in scopul inlocuirii rambursarii taxei pe valoarea adaugata, in contextul lipsei de ... (vezi toată discuția)
Delapidare crispa crispa poate fi retinuta infractiunea de delapidare,fapta administratorului unei societati X de a cesiona cu titlu gratuit catre o alta societate Y in care are de ... (vezi toată discuția)
Cesiune tva dragalina2006 dragalina2006 o firma x doreste sa-mi cesioneze dreptul sau de rambursare tva. in acest scop firma x a depus organului fiscal lista cu furnizorii neachitati conf. ordinului ... (vezi toată discuția)