avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale majorare de capital SA prin majorare valoare actiune
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

majorare de capital SA prin majorare valoare actiune


Am si eu o intrebare daca s-a intalnim cineva cu urmatoarea situatie:
- SA cu doi actionari;
- se decide majorarea de capital prin majorarea valorii actiunilor dar in final numai unul dintre asociati (cel majoritar) face varsamintele celalt nu - ce se intampla ii anulez din actiuni celui ce nu le-a achitat, anulez majorarea ?
Cel mai recent răspuns: Florian Turlete , Avocat 17:23, 7 Noiembrie 2008
Cum sa micsoreze capitalul daca a facut majorare prin marirea valorii nominale a actiunilor?. Eu am cerut detalii tocmai pentru a ma lamuri asupra metodei.
Este clar faptul ca din start s-a pornit prost.
Citiţi art.100 din LSC. Aveţi acolo întreaga procedură. La acelaşi articol face trimitere şi art.212(1), articol care reglementează majorarea capitalului social la SA.

Aveţi posibilitatea să-l urmăriţi pe acţionarul care nu a efectuat vărsămintele sau să anulaţi parte din acţiunile la care actul de majorare i-ar fi dat dreptul, astfel încît acţiunile care îi rămîn să fie achitate integral. În locul acţiunilor anulate societatea va emite alte acţiuni, pe care societatea le va scoate la vînzare. Abia după parcurgerea procedurii veţi putea reduce capitalul social.

Liviu S.Bordaş
Nu am inteles daca ambii actionari au votat aceasta majorare. Conform art. 210 alin4 din LSC majorarea capitalului social prinmajorarea valorii nominale a actiunilor poate fi hotarata numai cu votul tuturor actionarilor, in afara de cazul cand este realizata prin incorporarea rezervelor , benefiicilor sau primelor de emisiune
Asa cum a precizat d-l avocat Turlete "startul este prost" . Ar fi cazul sa anulati aceasta hotarare si sa va intruniti din nou stabilind o majorare de capital prin aport in numerar ( emitere de noi actiuni) care se face proportional cu procentul detinut din capital. Daca ambii actionari fac varsamintele, proportia detinuta din capitalul social se pastreaza, dar creste numarul actiunilor, iar daca depuneti doar dvs, va va creste atat numarul actiunilor cat si procentul detinut din capitalul social, intrucat dupa expirarea termenului de exercitarea a dreptului de preferinta, actiunile noi, nesubscrise se anuleaza. Puteti mandata prin Hotararea AGEA pentru urmarirea majorarii consiliul de administratie sau administratorul unic.
bioenergeta a scris:

Nu am inteles daca ambii actionari au votat aceasta majorare.

Ideea este ca dupa ce au votat majorarea nu au si varsat aportul, in fine, unul din asociati nu a varsat aportul la care a subscris. Nu startul este problema, ci faptul ca unul din asociati, de buna credinta, a acceptat majorarea capitalului social prin majorarea val.nom, iar cel de al doilea asociat este posibil sa fi stiut ca nu are banii si in aceste conditii poate trage de timp si isi incurca colegul.
Toate opiniile sunt corecte dar reflecta modul propriu de rezolvare a acestei spete. Eu nu vad alta solutie decat anularea hotararii AGA printr-o alta hotarare.
Argumente:
- majorarea capitalului social prin marirea valorii nominale a actiunilor nu se putea face decat respectand dispozitiile art.9 alin. 1, prin urmare daca nu s-a fact prin subscriptie publica, s-a facut prin subscriptie integrala si simultana. In acest caz nu exista decat doua solutii; ori se cere obligarea asociatului la contituirea aportului ori se anuleaza hotararea.
- nefiind o majorare de capital prin emiterea unor noi actiuni societatea nu poate cumpara propriile actiuni urmata de anularea lor.

Alte discuții în legătură

Majorare capital social-diminuare cs danyyss danyyss Buna ziua, A fost efectuata o majorare de capital la o Sociatate pe actiuni in 2007 prin aplicarea articolului ” Actiunile emise in schimbul aporturilor ... (vezi toată discuția)
Srl-majorare capital social. in ce termen? adela05 adela05 La un SRL, hotararea prin care se face majorare de capital social, trebuie sa fie o hotarare a adunarii generale sau extraordinare? De asemenea, tot la ... (vezi toată discuția)
Capital social nevarsat, sa ContSters79137 ContSters79137 O SA, are capital social subscris, partial nevarsat (urma sa se faca un proiect mare in turism, n-au obtinut finantarea, au renuntat la idee). De la data ... (vezi toată discuția)