Am si eu o intrebare daca s-a intalnim cineva cu urmatoarea situatie:
- SA cu doi actionari;
- se decide majorarea de capital prin majorarea valorii actiunilor dar in final numai unul dintre asociati (cel majoritar) face varsamintele celalt nu - ce se intampla ii anulez din actiuni celui ce nu le-a achitat, anulez majorarea ?
Am inteles ca subscrierea s-a facut integral si simultan, iar societatea nu este o societate publica.
Ceea ce nu s-a realizat este varsarea efectiva a aportului. Hotararea actionarilor ar fi trebui sa contina si acest termen.
Art.9 alin.2 impune ca la subscriere integrala si simultana se face un varsamant de minim 30% iar diferenta intr-un an sau doi in functie de aport.
Cine a cerut parerea noastra a intrat intr-o mica capcana si cauta o rezolvare fara a renunta la hotararea de majorare. Nici eu nu as renunta la o hotarare de majorare valida. Asa ca ii ramane sa o faca sa functioneze pe cea care o are si care va duce la schimbarea cotelor de detinere in capital.
Daca s-a facut prin majorarea valorii nominale a actunilor nu se modifica procentele. La un S.A iti prinzi urechile foarte usor daca folosesti metoda optima.
Parea mea este ca pentru aceasta speta treabuia se faca majorare din rezerve.