avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... vanzarea unui imobil de fosti soti fara lichidarea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

vanzarea unui imobil de fosti soti fara lichidarea regimului comunitatii legale

Doi fosti soti, divortati in ianuarie 2012, vand, fara a incheia ACT DE LICHIDARE A REGIMULUI COMUNITATII LEGALE, un imobil, bun comun in devalmasie, mentionand in continutul cvc cotele de contributie la achizitia acestui imobil, precum si modul in care a fost incasat pretul vanzarii de catre cei doi soti, respectiv ce suma de bani din pret a incasat fiecare dintre ei.
Este corect incheiat acest contract avand in vedere ca art.355 NCC prevede ca la incetarea comunitatii, aceasta se lichideaza prin hotarare judecatoreasca sau act notarial?
Cel mai recent răspuns: utilizatorDan , utilizator 13:36, 9 Februarie 2012
art 355 nu se aplica in nici un fel
odata cu lichidarea regimului se individualizeaza cotele ce provin din devalmasie ... pe baza declaratiei sotilor/fostilor soti. La fel, acestia le pot declara in continutul contractului de v-c. Ar fi putut foarte bine sa nu le declare de loc fara a afecta validitatea contractului.
art. 356 NCC
Daca regimul comunitatii de bunuri inceteaza prin desfacerea casatoriei, fostii soti raman coproprietari in devalmasie asupra bunurilor comune pana la stabilirea cotei parti ce revine fiecaruia.
Contractul este valabil incheiat, asa cum a spus si colegul mai sus.Nu au cerut partaj, ci s au inteles de comun acord sa vanda acel bun, ba mai mult in contractul de vanzare cumparare au declarat si cota de contributie a fiecaruia.
Multumesc mult pentru raspunsuri!
cata vreme exista acordul deplin al proprietarul nu intereseaza in nici un fel daca acestia sunt coproprietari pe cote parti sau codevalmasi iar codevalmasia nu impieteaza asupra posiblitatii de a vinde. Daca puteau vinde in timpul casatoriei, pot vinde si dupa fara a fi necesara in acest sens lichidarea regimului sau partajul, cu mentiunea ca trebuie sa se inteleaga asupra cotelor

Alte discuții în legătură

Bună ziua. suntem căsătoriți și deținem un apartament proprietate ... Danny86 Danny86 Bună ziua. Suntem căsătoriți și deținem un apartament proprietate comună în devălmășie. Vrem partaj voluntar (amiabil) la notar, în care unul din ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament alel alel Buna ziua, Am mai multe nelamuriri in ceea ce priveste partajul parintilor mei. Au impreuna un apartament, sunt divortati, iar mama mea locuieste in chirie ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa fara partaj johnalexander johnalexander Buna ziua, Parintii mei sunt divortati de ceva timp iar acum vor sa vanda apartamentul...este obligatoriu partajul? Multumesc! (vezi toată discuția)