avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj apartament
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj apartament

Buna ziua,
Am mai multe nelamuriri in ceea ce priveste partajul parintilor mei. Au impreuna un apartament, sunt divortati, iar mama mea locuieste in chirie momentan, iar el locuieste in acest apartament. Ea vrea sa inceapa acum procedurile pentru acest partaj cu care el nu este de acord. El are dreptul sa mai locuiasca acolo cat timp dureaza toate demersurile? Daca da, cum se va putea vinde acest partament daca el este in permanenta acolo? Suma de bani care i se cuvine o va primi doar dupa ce se vinde apartamentu, nu? Cine vinde de fapt (adica cine va gasi cumparatorul), instanta sau proprietarii? Va multumesc, sper ca m-am facut inteleasa.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:06, 5 Noiembrie 2014
Mama dvs. poate sa initieze, chiar daca sotul nu este de acord, o actiune pentru partajarea apartamentului printr-o actiune in instanta sau printr-un acord de mediere. Atata timp cat nu au un partaj , ambele parti pot sa locuiasca in acel apartament.
In cazul in care se solicita iesirea din indivizune si acordarea bunului catre unul din proprietari, cu plata unei sulte (despagubiri) catre celalalt, acela care primeste apartamentul poate sa-l vanda. Prin Acordul de mediere, care poate fi o procedura simpla intre soti, facuta prin intermediul unui mediator, sotii pot ajunge la intelegere si acel bun sa se vanda de comun acord.
Instanta niciodata nu se va erija in a face vanzari de bunuri. Cei doi soti sau cel care ajunge sa primeasca in proprietate tot imobilul.
mama ce vrea de la acest partaj? Cum vrea sa se imparta apartamentul?
Daca nici una din parti nu vrea sa i se atribuie casa sau nu poate plati sulta celuilalt si nici nu vor sa il foloseasca impreuna, apartamentul se va vinde, iar daca nu il vand cei doi se va vinde la licitatie.. practic, banii pe el se duc pe taxe de timbru, avocati, expertize.
Oricare dintre soti poate locui in imobil, cata vreme nu este sistata starea de coproprietate.

Actiunea de partaj poate fi promovata de catre oricare dintre coproprietarii care justifica un interes, oricand.


Bunul dobandit in timpul mariajului are calitatea de bun proprietate comuna in devalmasie .( proprietatea comuna devalmasa este caracterizata de faptul ca niciunul dintre codevalmasi nu are individualizata cota -parte din dreptul de proprietate , aceasta urmand a fi individualizata prin imparteala, fie ea judiciara ori conventionala ).



Asadar, instanta de judecata va proceda la individualizarea cotei -parti din dreptul de proprietate, intrucat acesta va fi fractionat .( bunul nu este fractionat , in materialitatea sa ).


Prezumtia de comunitate nu este una irefragrabila, ci poate fi combatuta , prin orice proba contrara.

Asadar, pot fi stabilite cote diferentiate.


Instanta de judecata va avea in vedere sumele de bani investite la plata pretului, situatia locativa a fiecaruia dintre codevalmasi, sumele de bani investite la plata taxelor si impozitelor aferente imobilului.


O varianta de partajare este cea a atribuirii ,fiind instituita in sarcina celuilalt coproprietar obligatia de a plati o sulta, o suma de bani cu titlu de despagubire.


Succes.


Chiar daca tatal dvs nu este de acord, mama dvs poate investi oricand doreste instanta de judecata cu o cerere avand ca obiect partajarea imobilului detinut in coproprietate cu fostul sau sot. dansa , in calitate de reclamant, va trebui insa sa achite taxa de timbru , care este in cuantum de 3% din valoarea acelui imobil .
daca cei doi soti au avut o contributie egala la dobandirea imobilului, acesta poate fi atribuit de catre instanta, in natura , sotului care solicita acest lucru . cu obligatia platii sultei catre celalalt sot .
daca sulta nu paote fi platita sau niciunul dintre soti nu doreste sa-i fie atribuit imobilul, acesta se poate vinde prin acordul sotilor, iar banii rezultati se va imparti in mod egal intre fostii soti .
in cazul in care sotii nu cad de acord, instanta poate dispune vanzarea prin licitatie publica a imobilului in cauza.

in cazul in care amandoi sotii solicita atribuirea imobilului in natura, motivat de faptul ca ar fii avut o contributie financiara mai mare decat celalalt sot , se va fispune efectuarea unei expertize tehnice judiciare , se vor audia martori , etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot trece pe numele meu partea de 50% din apartament a unuia dintre părinți, în caz de divorț, fără ca celălalt să fie de față? Horatiu79 Horatiu79 Aș dori să aflu dacă aș putea să trec pe numele meu partea de 50%din ce i se cuvine unuia dintre părinți, fără ca celalalt sa fie de față dacă ei ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj marirod marirod Buna ziua ! In ultimii 15 ani sotul meu a lucrat in Spania de unde s-a si pensionat.La revenitrea in tara a intentat actiune de divort motivand racirea ... (vezi toată discuția)
Acte doveditoare guest2 guest2 Buna seara In cazul unui partaj, daca nu exista acte doveditoare a proprietatii bunurilor cumparate in timpul casatoriei , acestea mai pot fi bagate la ... (vezi toată discuția)