Buna ziua ! As dori sa stiu daca indemnizatia lunara de neconcurenta se ia in calcul la stabilirea cuantumului indemnizatiei de crestere a copilului si daca da, care este temeiul legal.
Pun aceasta intrebare intrucat art.21 al. 3 Codul muncii precizeaza ca indemnizatia de neconcurenta ... NU ESTE DE NATURA SALARIALA, iar art.2 al. 1 din OUG 111/2010 precizeaza ca "incepând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni VENITURI DIN SALARII ..."
in opinia mea ar trebui luate in calcul, totusi.........
Nu sunt experta in Codul Muncii si in Codul Fiscal, dar, daca poate fi luat in calcul un venit dintr-un teren agricol, care nu este nici stabil, nici lunar, nici salarial, sau cel in chirii, nu vad de ce nu ar fi luat in calcul si cel din clauza de neconcurenta, atata timp cat se opreste impozitul aferent si totul e legal.....
In OUG 111/ 2010 se limiteaza, intr-adevar, la "venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit", si specifica faptul ca in cadrul OUG aceste venituri vor fi denumite in continuare "venituri supuse impozitului", asa ca art. 13 alin 2). nu ne lamureste cu nimic.....
Totusi, in HOTÃRÂREA Nr. 52 din 19 ianuarie 2011 pentru aprobarea In OUG 111/ 2010 se vine cu o formulare mai ampla si art. 4, alin 1). zice cam asa: "(1) Concediul şi indemnizaţiile lunare pentru creşterea copilului, prevăzute de ordonanţa de urgenţă, se acordă persoanelor îndreptăţite, dacă acestea au realizat venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului....."
Asadar, nu mai spune nimic de natura salariala/ nesalariala a veniturilor, ci doar mentioneaza ca trebuie sa fie venituri impozabile Codului Fiscal.......
Ce parere aveti?
vreau sa specific ca este o interpretare personala, lucrez destul de mult cu legislatie dar nu sunt avocat si nici expert :D....eu, ca muritor de rand, locatar in Romania, asa am interpretat legislatia existenta.....orice aport la aceasta interpretare mi s-ar parea constructiv.....
Prin sintagma ”venituri supuse impozitului ” se intelege venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole. potrivit art.2 alin.1 din OUG nr.111/2010.
Asadar, numai veniturile care fac parte din categoria celor mentionate mai sus se iau in calcul la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru CCC. ....
D-na LuminitaG, afirmatia dvs. "Ar trebui sa fie luate in considerare ca venituri salariale, pentru ca sunt definite ca atare in Codul Fiscal si pentru ca sunt purtatoare de contributii sociale" este total gresita. Intr-un articol aparut chiar azi pe avocatnet, "Care sunt veniturile pentru care nu se platesc contributii sociale", se face referire la HG nr. 50/2012, care modifica normele de aplicare la Codul fiscal si unde se precizeaza ca indemnizatia de neconcurenta este exceptata de la plata : contributiei de asigurari sociale (pensii); contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate ; contributiei de asigurari pentru somaj ; contributiei pentru asigurarea de accidente de munca si boli profesionale, deci NU ESTE "PURTATOARE" DE CONTRIBUTII SOCIALE.
@ friday_325
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
Asa este, incepand cu 1 ianuarie 2012 aceste venituri sunt exceptate de la plata contributiilor sociale, dar pana acum nu au existat asemenea exceptari. De asemenea, asa cum spune si freeelis mai jos, acordarea indemnizatiei nu este conditionata de retinerea de contributii sociale.
In momentul in care se discuta despre venituri impozabile, normele speciale sunt reprezentate de Codul Fiscal. Prevederile Codului Muncii sunt in acest caz cele generale. Am purtat acum ceva vreme o corespondenta cu ambele institutii (Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor) pe tema acestor indemnizati de neconcurenta, si chiar Ministerul Muncii isi declina competenta in favoarea ANAF (deci Ministerului de Finante) in materie de solutionare a oricaror probleme privind aplicarea unitara a prevederilor legislative privind impozitele, taxele si contributiile sociale .
Deci, in nici un caz nu as face abstractie de o lege pentru ca asa as vrea eu...