avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

codul muncii

Buna ziua,
Va rog sa-mi ziceti, care sunt atributiile unui angajator ,fata de angajat ,daca acesta a fost accidentat in afara programului de lucru?
Un coleg s-a accidentat cu o pocnitoare de sarbatori,dupa ce i-a dat foc a explodat in mana, rqamanand fara trei degete.
De o luna se afla in concediu medical si pana in acest moment nu a facut nici o dovada,urmand sa aducuca in zilele urmatoare.El presupune ca i se cuvine aceleasi drepturi salariale.De la societate a primit pe luna ianuarie retributia, vreau sa stiu cum se procedeaza legal. Cat la % plateste societatea si cat revine statului.Daca ramane in continuare si pe luna in curs(februarie) va rog sa ma lamuriti cum este legal.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:01, 9 Februarie 2012
Angajatorul este obligat doar sa-i plateasca concediul medical ... Conform Normelor de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 60/32/2006:

1. Certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.

2. Asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate privind aparitia starii de incapacitate temporara de munca si privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zilele declarate nelucratoare, asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in prima zi lucratoare.

OUG nr.158/2005
Art. 12 Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:
A.de catre angajator, din prima zi pâna în a 5-a zi de incapacitate temporara de munca;

B.din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, începând cu:
a)ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A, si pâna la data încetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia;
b)prima zi de incapacitate temporara de munca, în cazul persoanelor asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) lit. C si alin. (2).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediu medical pdmg pdmg Buna ziua. Am si eu o intrebare :cum se plateste concediul medical? daca angajatorul este obligat sa mi plateasca banii daca acestia nu i au venit de la ... (vezi toată discuția)
Angajator instiintare casa de sanatate persoane in concediu medical noiembriesm noiembriesm Buna ziua. Ce casa de sanatate trebuie sa instiinteze angajatorul in situatia in care un salariat a prezentat un certificat de conc medical emis de un medic ... (vezi toată discuția)
Concediu incapacit. de munca gya_b_81 gya_b_81 buna ziua,am o intrebare referit. la Conc. medical pt. boala din categoria A, neoplazii, sida, tuberculoza,etc.pt. care indemniz. este 100% din media ... (vezi toată discuția)