avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Încãlcarea drepturilor la liceu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Încãlcarea drepturilor la liceu

Bună ziua. Sunt elev în clasa a XII-a, și consider că profesoara (diriginta) nu a avut un comportament decent. Cer ajutorul dumneavoastră, mai concret, cer sfatul dumneavoastră pentru a ști cum să reacționez.
S-a întîmplat astăzi. După ce o profesoară a vorbit cu mine în ton ridicat (martori - toată clasa) pe cînd eu nici nu am ridicat vocea, a intrat diriginta. Vorbeam calm, îmi exprimam doar opinia (de fapt, am dreptul, totodată neofensînd. Nici nu am ofensat). Și, cu părere de rău, cînd nu am acceptat punctul de vedere al dirigintei, ea, cu o voce ridicată exclamă ”Închideți băi botul cela al tău. Altfel nici nu mai știu cum să vorbesc”. Cuvintele au fost rostite în prezența profesoarei de limba și literatura română. Să zic, cum mai putem vorbi de demnitate, cînd profesorii își permit așa ceva?

PS Mergea vorba de examenul de bacalaureat, și anume îmi zice ”Taci. Dacă ai părere oricum taci.”, eu răspund ”Pentru ce? Profesorii au dreptul să facă cu noi ce doresc?”, și ce primesc înapoi ”Dar notă îți trebuie?”. Asta deja iar e, nu știu, o dovadă poate, o aluzie a faptului ”elevul tre să facă totul ce zice profesorul, dacă vrea o notă mare”. Aș vrea să spun, că nu cerșesc notă, sunt eminent, mereu particip la olimpiade locale/raionale, am locuri de frunte. Mă implic deseori și în măsuri extrașcolare.
Cel mai recent răspuns: ghesha , utilizator 17:05, 14 Februarie 2012
Asa este in Romania copii sunt pregatiti inca din timpul scolii sa suporte incalcarea drepturilor ,astfel incat pe viitor sa nu mai fie probleme cu protestele.
Este o politica noua:D
Cum să procedez în acest caz?
Exista un Regulament pentru preuniversitar si acolo sunt trecute sanctiunile pe care le poate primi un elev...observatie individuala,mustrare scrisa etc. Ai curaj sa mergi mai departe?
Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
arhontele, utilizator
Da. Unde pot găsi acest regulament?
Un model il gasiti aici
[ link extern ]

Art.118. (1) Elevii care săvârşesc fapte prin care se încalcă dispoziţiile legale în vigoare, inclusiv regulamentele şcolare, vor fi sancţionaţi în funcţie de gravitatea acestora..
(2) Sancţiunile care se pot aplica elevilor sunt următoarele :
a) observaţia individuală;
b) mustrare în faţa clasei şi/ sau în faţa consiliului clasei/ consiliului profesoral;
c) mustrare scrisă;
d) retragerea temporară sau definitivă a bursei;
e) eliminarea de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile;
f) mutarea disciplinară la o clasă paralelă, din aceeaşi şcoală;
g) mutarea disciplinară la o altă unitate de învăţământ, cu acceptul conducerii unităţii primitoare;
h) preavizul de exmatriculare;
i) exmatricularea.
(3) Toate sancţiunile aplicate elevilor sunt comunicate, în scris, părinţilor/reprezentantului legal.
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Scaderea notei la purtare sabina1234 sabina1234 Ieri copilul meu a fost influientat de alt coleg care i-a lipit un absorban te spate la un baiat din clasa lui sa ii faca poza la acesta unde se vedea ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni ale elevilor scoalavalearosie scoalavalearosie Buna seara va rog daca se poate sa ne informati cu privire la urmatoarea problema ;se poate scade nota la purtare unui elev daca acesta este cercetat penal ... (vezi toată discuția)
Copil batut in scoala de elevii altei scoli coka coka Buna ziua,copilul meu , elev in clasa a-7-a a fost batut in scoala in care invata , de elevii altei scoli, chiar in clasa lui ! Acest lucru sa intamplat la ... (vezi toată discuția)