avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Functionar public - suspendat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Functionar public - suspendat

Sunt functionar public si am fost suspendat din functie conf.art 94 alin.1 litera m, din legea 188/1999.
Am fost trimis in judecata pentru presupuse fapte de coruptie.Procesul poate dura ani de zile, eu nu am serviciu, o varsta inaintata, sanatatea subreda, situatie materiala zero.
Este legala suspendarea atat timp cat incalca prezumtia de nevinovatie,art 23 alin 8 din constitutie ?
Incalca si art.38 alin 1 din Constitutie, privind dreptul la munca.
Deasemenea incalca art.16-constitutie, prin aceea ca exista o serie de categorii profesionale chiar si functionari publici precum notarii,politistii,in cazul carora trimiterea lor in judecata penala nu duce automat la suspendarea acestora, apreciez ca textul legal criticat incalaca legea 48/2002 privind prevenirea si combaterea discriminarii ?
De ce pe timpul urmaririi penale esti prezumat nevinovat, iar la trimiterea in judecata nu se mai tine cont de aceasta ?consider ca masura suspendarii poate fi luata numai in cazul pronuntarii unei sentinte judecatoresti definitive- prin suspendarea mea se instituie o prezumtie de vinovatie impotriva mea,ceea ce contravine cum spuneam mai sus art.23 alin 8 din constitutie.Coroborand toate acestea si cu CEDO, ce sanse am sa merg in instanta si sa castig actiunea impotriva autoritatii publice care m-a suspendat ???
Va rog cine cunoaste o speta asemanatoare sa-mi comunice cum a castigat si ce parere aveti despre acest caz ?
Cel mai recent răspuns: mjion , utilizator 09:11, 7 Noiembrie 2008
Aveti posibilitatea de a ataca in instanta de contencios administrativ decizia de suspendare .....
Legea este clara in aceasta privinta, raportul de serviciu se suspenda de drept atunci cand functionarul public in cazul in care s-a dispus trimiterea in judecata pentru savarsirea unei infractiuni de natura celor prevazute la art. 54 lit. h) (infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii, de serviciu sau in legatura cu serviciul, care impiedica infaptuirea justitiei, de fals ori a unor fapte de coruptie sau a unei infractiuni savarsite cu intentie, care ar face-o incompatibila cu exercitarea functiei publice, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea).
Da , va multumesc pentru raspuns.
Dar mai am inca indoieli, asupra faptului ca multe legi sunt in vigoare in Romania, dar ccr le-a pronuntat ca fiind necunstitutionale(sau articole din aqceste legi).
Deasemenea nu am primit raspuns privind diferenta dintre prezumtia de nevinovatie din timpul urmaririi penale cu cea cand esti trimis in judecata????De ce nu mai este valabila din momentul trimiterii in judecata?Nici acum nu stim daca functionarul public este vinovat sau nu, nefiind data nici o sentinta!!
mjion a scris:

Deasemenea nu am primit raspuns privind diferenta dintre prezumtia de nevinovatie din timpul urmaririi penale cu cea cand esti trimis in judecata????De ce nu mai este valabila din momentul trimiterii in judecata?Nici acum nu stim daca functionarul public este vinovat sau nu, nefiind data nici o sentinta!!

Prezumtia de nevinovatie opereaza pana la finalizarea cauzei, nefiind nici o diferenta sub acest aspect daca e la instanta (de fond sau de control) sau la organul de urmarire... totusi unele masuri se impun a fi luate incalcand aceasta prezumtie in scopul de a se preveni anumite acte antisociale sau ptr. o mai justa solutionare a cazului. De ex. la arestarea preventiva, insasi titlul spune ca e "preventiva" si nu o sanctiune si se poate dispune chiar incalcand art. 5/2 cpp privind prezumtia de nevinovatie care spune ca "orice persoana este considerata nevinovata pana la stabilirea vinovatiei sale printr-o hotarare penala definitiva."... daca se poate incalca dreptul fundamental la libertate incalcandu-se prezumtia de nevinovatie, cu atat mai mult se poate dispune o suspendare preventiva din functie (suspendare =/= concediere).
Referitor la art.94 alin.1 lit.m din Legea nr.188/1999 va pot spune ca CCR nu s-a pronuntat asupra constitutionalitatii acestui text de lege.:)
va multumesc pentru raspuns, dar din ce mi-ati spus rezulta ca suspendarea functionarului public trebuie facuta in momentul cand este acuzat , deci la inceperea urmaririi penale, pentru ca el este anuntat ca s-a pus in miscare aceasta si este inculpat pentru a se preveni continuarea presupuselor fapte de coruptie.mai mult, in cazul meu s-a incercat arestarea preventiva dar instanta mi-a dat castig de cauza, pentru lipsa de probe, etc. autoritatea publica nu suspenda functionarul, cercetarea penala isi urmeaza cursul iar functionarul poate fi presupus corupt in continuare. in momentul trimiterii in judecata se ia masura suspendarii, ca scop preventiv sa nu repete presupusele fapte de coruptie !! ceva nu este in regula cu acest articol ! nu ma-ti convins.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificarea legii nr. 188/1999, aprobata de camera in 30.11. 2010! mjion mjion Buna ziua ! La sedinta Camerei deputatilor din 30 noiembrie, s-a aprobat proiectul de modificare a Legii 188.1999. Va rog, cine s-a uitat pe modificarea ... (vezi toată discuția)
Interpretarea deciziei ccr nr. 1.574 din 7 decembrie 2010 As dori o interpretare a urmatorului paragraf din monitorul oficial nr.0110 din 11 februarie 2011 \"Decizia nr. 1.574 din 7 decembrie 2010 referitoare la ... (vezi toată discuția)
Consum/trafic de droguri vlady_alive vlady_alive ce parere aveti despre arestarea unui tanar de 19 ani care a fumat cu prietenii la chefuri cate o tigara-doua de hasis..(fara a le cere vreun ban in ... (vezi toată discuția)