avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... controverse privind actul procedural al perchezitiei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

controverse privind actul procedural al perchezitiei

speta:
Aspectul 1. perchezitia domiciliara dispusa intr-o cauza penala pendente, cu up inceputa impotriva unei alte persoane, decat cea perchezitionata, dosar penal rezultat din disjungere. In fapt, cu up inceputa impotriva lui MM, in dosarul notat cu nr.1, se extind cercetarile asupra altor persoane din anturajul acestuia. In urma verificarilor ( despre care nu cunosc in ce au constat) se disjunge cauza si se creeaza dosarul notat cu nr. 2, in care, se dispune efectuarea perchezitiei domiciliare asupra locuintelor apartinand persoanelor ce au fost supuse verificarilor sus amintite. In aceeasi zi cu efectuarea perchezitiei, la care s-au ridicat o serie de inscrisuri si alte obiecte, se pune in miscare si up impotriva celor ce au fost perchezitionati. Intrebare:" pentru a se putea emite autorizatia de perchezitie, conform C Pr. Pen este necesara inceperea up in cauza fata de oricare alta persoana implicata, chiar in conditiile in care facea parte din dosarul nr. 1, sau dispozitia legala se refera in mod concret la persoana perchezitionata?
Aspectul 2. in momentul descinderii intr-una din locuintele perchezitionate, proprietarul locuintei, de profesie avocat ( care nu se numara printre persoanele cercetate, insa traia in relatii de concubinaj cu una dintre acestea), isi declina "autoritatea" si solicita organelor abilitate sa indeplineasca formalitaile cerute de lege pentru a putea efectua aceasta perchezitie, avand in vedere disp Lg.51 si CEDO. Lucru care insa nu s-a intamplat, pe considerentul ca nu avocatul era practic persoana supusa perchezitiei. Cu toate acestea, din calculatorul acestuia a fost extras hardul, i s-a ridicat laptopul, si o serie de alte CD-uri continand fie date specifice profesiei fie amintiri de familie.
Invocand-se prin cerere adresata procurorului care supraveghea up, nelegalitatea perchezitiei si abuzul savarsit,raspunsul acestuia se concretizeaza astfel:" nu am cunoscut aceste aspecte" , imprejurare neadevarata, intrucat, din actele dosarului, rezulta faptul ca s-a cunoscut foarte bine aceasta situatie, postul telefonic utilizat de avocatul in cauza fiind interceptat pe o perioada de 60 de zile. Nici plangerea adresata procurorului ierarhic superior nu a rezolvat acest aspect, astfel incat, in prezent acele bunuri ce au fost supuse expertizarii, si pe care nu s-au gasit date in sprijinul anchetei, se afla si in prezent in custodia "organelor". Cauza are termen de solutionare in fond peste 10 zile.Intrebare: se poate aprecia ca legala perchezita efectuata astfel ( atentie: este vorba de resedinta avocatului, nu de domiciliu legal sau cabinet avocat), in conditiile ridicarii unor bunuri apartinand exclusiv acestuia si care deserveau la exercitarea profesiei, in conditiile in care nu era persoana impotriva careia sa se fi dispus efectuarea acestei perchezitii? Probele astfel obtinute ( in conditii de nelegalitate a actului) mai pot fi utilizate ca atare, sau sant aplicabile disp penale privind inlaturarea lor?
Exista practica interna pe aceste aspecte? Care sant dispozitiile incidente? Cum pot fi inlaturate astfel de abuzuri?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 13:46, 10 Februarie 2012
La prima intrebare: nu este necesar ca UP sa fie impotriva acelei persoane. Concret, daca este inceputa urmarirea penala "in rem", perchezitia este legal facuta.

A doua intrebare este destul de interesanta. Legea spune ca: "Pentru asigurarea secretului profesional, actele si lucrarile cu caracter profesional aflate asupra avocatului sau in cabinetul sau sunt inviolabile. Perchezitionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului sau sau ridicarea de inscrisuri si bunuri nu poate fi facuta decat de procuror, in baza unui mandat emis in conditiile legii."

Practic, daca s-au ridicat bunurile avocatului in cauza, incluzand si laptoptul si Cd-urile fara un mandat nu este in conformitate cu legea daca acolo avea documente cu caracter profesional.
Daca, a fost perchezitionata resedinta la care legea nu face nici o referire, nu cred ca este ilegal.

In concluzie, legea il protejeaza pe avocat in legatura cu secretul profesional. Daca s-au ridicat astfel de lucruri, conform Statutului profesiei, avocatul trebuia sa se opuna si sa-l incunostiinteze imediat pe decanul Baroului din care face parte.

Daca s-au ridicat bunuri care nu au legatura cu profesia avocatului atunci, respectiva perchezitie este cat se poate de legala.
S-au ridicat bunuri asa cum am spus apartinand avocatului. In plus, a mentionat acest aspect si in procesul verbal de perchezitie, invocand dispozitiile legale. in ceea ce priveste resedinta, CEDO este ferma: se asimileaza domiciliului, mai ales in situatia in care se face dovada faptului ca, locuieste acolo in mod permanent. cazul Nemeit contra Germaniei.
Si a anuntat decanul Baroului?
Amical da, oficial nu. Pentru ca, deja se exprimase ideea imposibilitatii de a se acorda suport in acest sens, pe motiv ca "nu are cum". "nu exista competenta" pentru a se lua decizii in acest sens.
De ce nu oficial?

Art. 215 din Statut
.....
(5)Avocatul este obligat sa se opuna si la ridicarea inscrisurilor si bunurilor constand din acte si lucrari cu caracter profesional daca nu sunt indeplinite conditiile art. 33 din Lege. Avocatul are obligatia ca, de indata, sa incunostinteze despre cele intamplate pe decanul baroului.


:offtopic:
Va rog pentru orice alta discutie pe aceeasi tema nu mai deschideti alte topicuri. Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
Gabriela Mihai, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perchezitie la domiciliu ilegala ? mire9 mire9 Buna ziua ! In urma cu 2 saptamani , mi-a fost perhezitionata casa de vacanta deoarece acolo a dormit cateva zile se o cunostinta de a mea pe care procurorul ... (vezi toată discuția)
Perchezitie domiciliara ilegala? DrAGoS80 DrAGoS80 Buna ziua! Am apelat la acest forum in speranta ca voi gasi un raspuns care o sa-mi fie de ajutor in urmatoarea problema: Acum 2 zile, s-au prezentat 2 ... (vezi toată discuția)
Perchezitie de domiciliu gabi0708 gabi0708 Daca este prevazut in legile din Romania ca se poate face perchezitia domiciliara in lipsa proprietarilor, prin spargerea usii. (vezi toată discuția)