avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... membri comitetului executiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

membri comitetului executiv

Am o discutie inaintea A.G. Un administrator care este proprietar in bloc , este membru al asociatiei, poate fi ales in comitetul executiv ca membru in calitate de proprietar (comitetul are 5 membri) ?. De ce nu , ce lege interzice si ce art. ? Se stie ca cea ce nu este interzis , poate fi aplicat. Nu doresc explicatii morale sau de alta natura . va multumesc .
@alinapantiru,
Credeti-ma ca as vrea sa inteleg ce spuneti. Probabil vreti sa spuneti ceva care sa sustina sau nu ceea ce am explicat eu mai sus. Eu am explicat, cred, cu subiect si predicat si am recitit acum ceea ce am scris sa vad daca inteleg.
Din intrebarea dv. cu sefii din aparatul de stat ce sa inteleg? Ca unii de la stat au fost dati afara? Ca erau rude? Poate nu erau rude cu cine trebuia!
Oricum aici discutam de asociatii de proprietari si nu de institutiile statului.
sa mai citim odata art.12 HG... citat de arco...
Art. 12.
B. ObIigatii:
i) nu pot ocupa functii In comitetul executiv si in comisia de cenzori membri avand grade de rudenie, pana Ia gradul al 4-lea inclusiv.

-aceasta este singura incompatibilitate prevazuta de lege, care in mesajul lui @contsters a fost gresit inteleasa
-articolul de mai sus spune ca nu este admis ca in acelasi timp sa existe membru in c.ex. o persoana A, sa existe membru in comisia de cenzori o persoana B, iar intre A si B sa existe un grad de rudenie mai mic sau egal cu 4 (A si B sa fie de ex. soti,frati,veri);
- este si logic pt. ca cenzorul controleaza ce face comitetul, nu este admisibil ca un proprietar sa fie membru c.ex., sa decida "afaceri" si sa fie "controlat" de cenzor numit in persoana fratelui din blocul de alaturi, asta apropo si de mesajul @alinapantiru
- dar cu privire la administrator nu cred ca exista incompatibilitate, nu este prevazuta si nici logic nu ar fi, pt.ca adm.executa deciziile c.ex., poate decide -vota in c.ex., apoi ca angajat le duce la indeplinire, dar nu se autocontroleaza, nu este cenzor
-la noi in bloc avem contabila membru c.ex., ei si? nu este ok?
-va mai dau ex. societatile comerciale, in care asociatii decid in ad.gen , dar este posibil ca unul dintre asociati sa fie administrator, sa execute deciziile adunarii in care a votat si el

Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2012
eugen82, utilizator
@ContSters13909

O intrebare asemanatoare am pus si eu ( www.avocatnet.ro/content/for... ).
Este adevarat ca eu intrebam daca un membru in CE poate fi si administrator.
Personal am considerat ca este incompatibilitate intre cele 2 calitati dar opiniile majoritare atunci m-au convins ca, temporar, in situatii exceptionale, se poate admite acest ''cumul''.

Acum d-vstra doriti o mentionare explicita in lege pentru aceasta situatie si asa cum vi s-a raspuns nu exista asa ceva. In lege nu scrie explicit, de exemplu, ca sotul/sotia administratorului nu poate fi ales/aleasa cenzor. Dar este evident pentru oricine ca este o incompatibilitate. Cred ca daca nu v-au convins argumentele prezentate aici singura solutie, legala 100%, ar fi ca adunarea generala sa ia o hotarare in acest sens, sa aleaga sau nu in CEx persoana angajata ca administrator sau sotia/sotul acesteia si cei care nu sunt de acord sa atace in instanta hotararea si judecatorul sa stabileasca cine are dreptate. Dar va dati seama ce complicat ar fi.

Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
dddgab, utilizator
Administratorul nu poate fi membru in comitetul executiv.
Administratorul este angajat, iar comitetul executiv este ales.
Pana la urma, nu se poate angaja el pe el insusi.

Chiar trebuie facuta clar aceasta distinctie. El poate participa la sedintele comitetului executiv, poate sa-si spuna parerea, poate chiar influenta o decizie, dar nu poate vota.
El nu-i reprezinta pe proprietari pentru ca nu a fost ales.

Exemplul cu societatile comerciale si asociatii din randul carora unul este si administrator poate fi asimilat, in cazul asociatiilor de proprietari, cu situatia in care administratorul, fiind proprietar (asociat) in condominiu, indeplineste functia de administrator si aceasta este perfect valabil. El participa cu drept de vot ca proprietar (asociat) la hotararile AG, dar modul de aplicare este decis de comitet (consiliul de administratie al soc.comerciale) in care el nu mai are niciun drept de vot.

In blocurile patriei se intampla multe chestii care n-ar trebui sa se intample din cauza neimplicarii proprietarilor in viata comunitatii. Asta nu ineamna ca e si corect. Si asta inseamna ca adeseori dam de situatii cand un singur om, singur sau impreuna cu membrii de familie, ajung "sa faca legea" in acel bloc. Dar asta e, nu-i poti sili pe oameni sa se implice, dar poti sa le spui ca neimplicarea lor a dus la situatiile rele pe care le reclama!
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
elga50, moderator
Eu, deocamdata, avand in vedere legislatia dar si situatiile practice, imi mentin opinia: administratorul asociatiei de proprietari poate fi membru in Comitetul executiv, in anumite situatii si conditii.
Am explicat si exemplificat in postarea de Sambata, 11 Februarie 2012, 21:15 din acest topic.

Alte discuții în legătură

Presedintele de asociatie ludwuk20 ludwuk20 1.Comitetul executiv al asociatiei de proprietari a hotarat sa incheie un contract de mediere pentru locatarii restntieri care depasesc o anumita suma . ... (vezi toată discuția)
Demisii membrii c-ex elevic elevic Buna ziua, In cazul demisiilor a 2 membrii de comitet executiv ,care sunt obligatiile presedintelui ? Convocare AG pentru alegerea altor 2 membrii (sa se ... (vezi toată discuția)
Membrii ce zice zice 2 intrebari: - membrii comitetului executiv trebuie sa fie proprietari, sau se accepta chiriasi sau persoane \"imputernicite\" de catre un proprietar? - ... (vezi toată discuția)