avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dr. de abitatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dr. de abitatie

Un prieten de-al meu, in momentul in care si-a cumparat apartamentul, a trecut-o in contract si pe prietena lui (cu care nu s-a mai casatorit) cu drept de abitatie pe viata. Ea nu a semnat. Dupa decesul acestuia, ea are posibilitatea sa ramana in apartament?

Ma gandesc ca dreptul de abitatie se insituie doar prin conventie a partilor sau tastament. Conventia trebuia incheiata intre el si concubina, are vreo relevanta daca ea a fost trecuta in respectivul contract, care s-a incheiat intre vanzator si prietenul meu?
Cel mai recent răspuns: andreea-ioana , utilizator 22:16, 10 Februarie 2012
In acest caz dreptul de abitatie a fost constituit cu titlu gratuit pt dansa. El se va stinge pa decesul acesteia.
chiar daca ea nu a semnat si nu si-a manifestat vointa in acest caz? nu este indeplinita forma ad validitatem..
conventia partilor nu presupune un acord de vointa al ambilor?
uzufructuara va avea dreptul de a se folosi de imobil pana la sfarsitul vietii, in mana oricui va trece imobilul pana atunci.
sunt si eu de parere ca nu se poate constitui dreptul de abitatie fara acordul uzufructuarului, nu gasesc text de lege acum, dar, daca a fost constitui cu titlu gratuit, comporta regulile aplicabile unei donatii, care trebuie si acceptata intr-un fel.
consider ca actul va putea produce efecte in acest sens numai insotit de o declaratie a uzufructuarei prin care aceasta accepta constituirea dreptului de abitatie.
s-a intabulat in cartea funciara acest drept?
poate a semnat dispunatorul in calitate de mandatar al uzufructuarei?>
nu cunosc mai multe detalii, cred ca pur si simplu au omis sa o puna sa semneze.
Totusi, un drept de abitatie poate fi obiectul unei donatii? Daca ea are drept de abitatie pe viata, donatia este irevocabila, ce se intampla cu mostenitorii lui?

Alte discuții în legătură

Proprietate dobandita in urma unui contract de donatie mita64 mita64 Rog informare legat de actiuni / formalitati ce trebuie indeplinite pentru ca un apartament sa poata fi tranzactionat(vandut), dupa ce a fost dobandit de ... (vezi toată discuția)
Cumparare uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, am cumparat casa parintilor mei cu c.v. cu uzufruct. Ulterior am aflat ca, conform art. 845 c.civ. fratii mei pot sa-mi atace actul dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Anulare contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager ady0072000 ady0072000 In luna august 2017, am cumpărat un apartament prin programul Prima casa. După aprox. 2 luni am fost chemat în judecată de fostul soț al uzufructuarei ... (vezi toată discuția)