avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evacuare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evacuare

Buna ziua. Am avut o altercatie cu tatal meu in urma careia s-a ajuns la un proces de lunga durata. Si anume: locuiam in casa cu parintii, impreuna cu sotia si copilul acesteia. Am 2 surori care stau la casele lor, dar in urma conflictului cu tatal meu, acesta a facut un contract de v-c cu uzufruct viager pe numele lor. Si in cele din urma au reusit sa ma si evacueze. Doresc sa precizez ca in acel contract de v-c pe care l-am primit in copie si noi in perioada procesului, parintii declara ca isi rezerva cu titlu gratuit dreptul de uzufruct viager asupra imobilului. Casa este compusa din parter si pod inalt, dar ulterior acel pod a fost mansardat, la care am participat si eu cu o suma destul de mare la construirea acesteia, mai exact in jur de 10.000 euro, dar nu am dovezi. Deci pretul acestei case ar fi undeva la 90.000 euro, dar in contract specifica, ca ar fi platit surorile 30.000 euro. Se poate anula acest contract, dat fiind faptul ca este facut intre descendenti si fara acordul meu? Este sau nu este o donatie deghizata? Dupa noul Cod Civil mai am vreun drept la aceasta casa? Se mai poate face ceva? Astept raspuns, va rog!!! Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:00, 13 Februarie 2017
Art. 1091 (4) Cod civil: Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare.

Puteti solicita reductiunea liberalitatilor excesive pe calea unei actiunii in reductiune conf.art.1.093-1.099 NCC.
Va puteti adresa instantei de judecata, in vederea desfiintarii liberalitatii excesive.

Actiunea in reductiunea este promovabila in termen de 3 ani , care curge de la data decesului autorului dumneavoastra, ori de la data cand ati luat la cunostinta de perfectarea actului juridic.


Actiunea in reductiune poate fi solutionata in sensul desfiintarii actului perfectat, existand consecinta de a primi in natura bunul, ori de a primi un echivalent banesc.


Exceptia de reductiune nu este prescriptibila extinctiv.


Obiectivul actiunii in reductiunea este acela de a reintregi rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.



Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de vânzare cumpărare intre mine și părintii mei andru1973 andru1973 Buna ziua,am și eu o întrebare ,casa părinților mei (apartament)mi sa făcut act de vânzare cumpărare (în anul 2004)cu clauza cum spune în ... (vezi toată discuția)
Termen de prescripție giovanni72 giovanni72 Cînd este invocată rezerva succesorala in urma unui testament, termenul de prescripție de cînd se calculează? De cînd a luat la cunoștință verbal ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare sau contract de donatie danYel19 danYel19 buna ziua bunicul sotie mele vrea sa ne doneze apartamentul , dar cum sa facem contractul ? de vanzare cumparare cu uzufruct-viager sau de donatie ? precizez ... (vezi toată discuția)