avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Antecontract de vanzare-cumparare cu o firma aflata in ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Antecontract de vanzare-cumparare cu o firma aflata in insolventa

Buna,
Am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu o persoana juridica in 2007 pentru un apartament. Am achitat in totalitate contravaloarea apartamentului, s-a facut procesul verbal de predare-primire, m-am mutat in 2008 urmand sa se realizeze intabularile. Incepand cu anul 2010 au inceput sa se faca intabulari pentru unele apartamente, insa pe cand sa ajung si eu firma este in prag de faliment.
Firma constructoare are ipotecat terenul pe care s-a construit la o banca iar firma se afla acum in ianuarie 2012 in insolventa (am inteles ca din aprilie se declara falimentul.) Contractul de vanzare-cumparare este incheiat la notar cu data certa. Ce pot face pentru a-mi intabula apartamentul? Sunt protejat pentru ceea ce am platit?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri,
Cel mai recent răspuns: ContSters241534 , utilizator 19:51, 13 Februarie 2012
nu sunteti tocmai protejat .
contractul incheiat la notar este cu data certa - va referiti probabil la antecontract (nu confundati, exista diferente majore in virtutea carora nu sunteti proprietar, ci doar vi s-a promis vanzarea) . daca antecontractul era in forma autentica ar fi fost mai bine pentru dumneavoastra. in momentul de fata sunteti ceea ce se numeste creditor chirografar, adica, la momentul lichidarii societatii isi vor recupera banii intai creditorii ipotecari (cei in favoarea carora s-a instituit o ipoteca), cum ar fi banca iar din banii ramasi, daca vor exista, veti fi despagubit si dvs. daca termenul din antecontract a expirat puteti incerca sa actionati in instanta societatea pentru perfectarea contractului de vanzare-cumparare in forma autentica.

chiar si asa ati achitat integral, fara a cumpara, un apartament despre care stiati ca este ipotecat.
macar a fost notat in cartea funciara a imobilului antecontractul?
pentru a va putea intabula dreptul de proprietate asupra apartamentului trebuie intai sa il dobanditi, deci sa incheiat un contract de vanzare-cumparare. pentru aceasta societatea proprietara trebuie sa primeasca permisiunea banii de a vinde, chestiune care probabil nu se va intampla decat atunci cand societatea isi va permite sa achite ipoteca existenta.
din pacate nu aveti de facut prea multe decat sa va inscrieti la masa credala atunci cand incepe procedura lichidarii.
Sunteti protejat pe constructie dar nu si pe teren,...la un moment dat toti locatarii vor trebui sa puna mana de la mana si sa plateasca creditorului care are terenul in gaj...altfel creditorul va incepe executarea silita asupra terenului si automat asupra constructiilor aflate pe el,....bateti fierul cat este cald,...toti luati legatura cu creditoarea(banca).
Da, antecontractul este incheiat cu data certa. Din nefericire, in momentul in care am achizitionat apartamentul nu am stiut ca exista o ipoteca pe teren. In ce fel ma ajuta inscrierea antecontractului in cartea funciara? Cum as putea sa-l determin pe proprietar sa faca acest lucru?
Va multumesc petru raspunsuri.
puteti nota antecontractul chiar dvs, va prezentati la un birou notarial cu un exemplar din antecontract, achitati 60 de lei si completati o cerere de inscriere in cartea funciara, aveti ne voie sa stiti nr cadastral si nr carte funciara care probabil sunt trecute in antecontract.
notarea antecontractului va ajuta in sensul ca dreptul dvs de creanta devine opozabil tertilor.
Multumesc frumos.

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament in constructie pe teren ipotecat de constructor A_ANA_A A_ANA_A Buna ziua, Am si eu cateva intrebari legate de cumpararea unui apartament, in complex de blocuri noi etc., pentru care am semnat ieri contract de ... (vezi toată discuția)
Precontract HAICA DAN HAICA DAN Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru un apartament,care era in acel moment ipotecat pentru un credit bancar la o anumita banca,fapt cunoscut ... (vezi toată discuția)
Garsoniera fara cadastru car-men car-men Buna ziua, Vreau sa cumpar o garsoniera dar nu are cadastru. Urmeaza sa il faca cu un avans pe care i l-as da eu in urma semnarii unui antecontract. Ce ... (vezi toată discuția)