avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Participatia penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Participatia penala

Buna ziua! Pe scurt, la trecerea printr-un parc,2 tineri sunt agresati de catre alti 2 tineri. Motivul agresiunii - refuzul de a le da tigari.
Unul dintre agresori loveste ambele victime, iar celalalt numai o victima. Fiind prieteni,intre agresori exista,evident, o legatura psihica. In acest caz putem vorbi de participatia penala, sunt intrunite conditiile participatiei penale ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 09:58, 13 Februarie 2012
Legiuitorul precizează în art. 23 Cod Penal poziţia participanţilor în raport cu fapta săvârşită, astfel: „Participanţi sunt persoanele care contribuie la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală în calitate de autori instigatori sau complici”.
Spre deosebire de situaţia în care infracţiunea este săvârşită de o singură persoană, fiind rezultatul activităţii ilicite a unui singur subiect activ, pluralitatea de faptuitori atrage în câmpul infracţiunii cel puţin doi subiecţi activi, toţi participanţii la infracţiune , urmând a răspunde fiecare, în raport cu natura şi gradul lor de contribuţie, la săvârşirea uneia şi aceleeaşi fapte penale.

Cu privire la situatia expusa e de comentat asupra a doua variante:

A. Au fost loviti pentru a li se lua tigarile cu forta

1. Cu privire la cel care a agresat ambele persoane vatamate:
Daca sustragerea tigarilor este savarsita dintr-un singur patrimoniu, exista o infractiune unica de talharie prevazuta de art.211 Cod penal, indiferenat de numarul persoanelor agresate de faptuitor pentru insusirea lucrului sau pentru pastrarea lucrului furat, pentru inlaturarea urmelor infractiunii sau pentru a-si asigura scaparea (decizia nr.4371/2003 a CSJ)
2. Cu privire la cel care a agresat o singura persoana:
Actiunea simultana de lovire avand acelasi scop numai a uneia dintre cele doua persoane vatamate aflate impreuna - reprezinta un element circumstantial in continutul infractiunii de talharie savarsita de doua persoane impreuna, prevazuta de art. 211 alin.2 indice 1 lit.a) Cod penal.
3. Concluzii:
Exista participatie sub forma coautoratului nu pentru ca sunt prieteni, ci pentru ca cei doi CONLUCREAZA in acelasi timp si in acelasi loc - aceasta este cerinta legii - pentru a obtine acelasi rezultat - intimidarea persoanelor vatamate pentru a le oferi tigarile solicitate pe nedrept.
Scopul imediat = intimidarea
Scopul mediat - tigarile
Amandoi ameninta integritatea corporala a persoanelor vetamate prin folosirea de violente si alte loviri, in scopul obtinerii pe nedrept al bunului urmarit a fi sustras – tigari.
Incadrare juridica: talharie, art.211 alin.2 li.c) (pedeapsa este de la 3 la 18 ani inchisoare) si 2 indice 1 lit.a) Cod penal (pedeapsa este de la 7 la 20 de ani inchisoare ) - sub forma tentativei sau infractiunii consumate daca au si obtinut tigarile.

B. Sau poate fi vorba de o razbunare – ii batem ca ne-au refuzat, nu ca sa le luam tigarile – si atunci este vorba numai despre infractiuni de violenta, trei la numar, cate una pentru fiecare persoana vatamata, doua savarsite de acelasi autor - aflate in concurs. Pedeapsa este in functie de gravitatea loviturilor – numarul de zile de ingrijiri medicale.
O conditie prealabila pentru antrenarea pasunderii penale in acest caz este ca persoanele vatamate sa fi facut plangere prealabila.


In situatia prezentata va recomand sa va angajati cat mai repede avocat!
D-na av. Vivika, situatia este cea de la punctul B, precizat de catre dvs. Plangere prealabila a depus doar cel lovit de ambii agresori. In acest caz art.131,al.3 si 4 din CPen. se poate aplica ? Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2012
suparattul, utilizator
Depunerea plangerii prealabile numai de catre una din persoanele vatamate echivaleaza cu situatia in care ambele victime ar fi formulat plangere.

La fel, in baza regulii indivizibilitatii pasive, plangerea impotriva unuia dintre faptuitori este considerata introdusa impotriva tuturor.

INSA, daca victima doreste sa-l ierte pe vreunul dintre faptuitori, ea are la indemana impacarea partilor (care e valabila in cazul tuturor).

Impacarea partilor
este un act bilateral prin care inculpatul si partea vatamata consimt sa puna capat procesului, inlaturand raspunderea penala si stingand actiunea civila.
Spre deosebire de retragerea plangerii prealabile, care opereaza in rem, impaca-rea partilor produce efecte in personam, operand doar intre partile care s-au impacat. In concluzie, nu opereaza solidaritatea activa sau pasiva.
Pentru a produce efecte, impacarea partilor trebuie sa indeplineasca conditiile:
1) Sa fie vorba de o infractiune pentru care legea prevede impacarea partilor. De regula, aceste infractiuni sunt cele care necesita plangerea prealabila a partii vata-mate, fiind infractiuni ce prevad un pericol social redus. Totusi, nu este vorba despre toate infractiunile ce necesita plangerea prealabila a partii vatamate, ci doar de acele infractiuni in care legiuitorul a instituit in mod expres posibilitatea impa-carii partilor. Aceasta opereaza si in cazul unor infractiuni a caror urmarire se dis-pune din oficiu (art. 180 (11) si (21), cod penal).
2) Impacarea partilor trebuie sa intervina pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
3) Impacarea sa se faca de catre persoanele abilitate in acest sens. De regula, impacarea intervine intre inculpat si partea vatamata. Totusi, in cazul persoanelor lipsite de capacitate de exercitiu, impacarea se face de catre reprezentantii lor legali, iar in cazul persoanelor cu capacitate de exercitiu restransa, impacarea se face personal cu incuviintarea ocrotitorului legal.
4) Impacarea trebuie sa fie totala si neconditionata.
5) Impacarea trebuie sa fie, intotdeauna, explicita.
Daca partile s-au impacat, tinand cont ca este vorba de un act bilateral, partea vatamata nu mai poate cere continuarea procesului.

In opinia mea si apeland si alte institutii de dept procesual, cea mai buna metoda de a pune capat acestui incident este sa va bucurati de gestul de clementa al persoanei vatamate: retragerea plangerii prealabile, care are ca efect inlaturarea raspunderii penale.

Pentru a o convinge va poate ajuta un mediator sau un avocat.
D-na avocat Simona Huivan, as vrea sa stiu de la dvs. daca in situatia descrisa instanta ar trebui sa aplice dispozitiile art.131,al.3 si 4 CPen. ? S-a formulat de catre una dintre victime o singura plangere prealabila contra unui singur faptuitor. Aici avem pluralitate de faptuitori si de victime, iar plangerea prealabila are caracter indivizibil. Ce parere aveti ? Multumesc!

Alte discuții în legătură

Agresiunea Statescu Statescu Buna ziua! Intr-o altercatie sunt 2 agresori si 2 victime ale agresiunii. Unul dintre agresori loveste cu un pumn prima victima, care cade la pamant.. ... (vezi toată discuția)
Art.131 din codul penal taticu100 taticu100 Buna seara! Intr-o infractiune de lovire au fost angrenati 4 tineri (2 contra 2). Unul dintre agresori a lovit, pe rand, ambele parti vatamate. Cel de al ... (vezi toată discuția)
Pluralitate de faptuitori si pluralitate de victime. suparattul suparattul Buna seara! Intr-un incident sunt 2 agresori si 2 victime. Unul dintre agresori loveste, pe rand, ambele victime. Al 2-lea agresor loveste numai una dintre ... (vezi toată discuția)