avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Timp de lucru, conditii meteo nefavorabile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Timp de lucru, conditii meteo nefavorabile

datorita cond nefavorabile ex :de executat instalatia el la un bloc fara usi fara ferestre oamenii nu au putut lucra Patronul a hotarat sa-i pontez doar 4 h /zi cim este de 8h/zi .restul de ore nelucrate cum apar pe stat ca ore abs.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:12, 12 Februarie 2012
Ordonanta de urgenta nr. 99/2000 din 29/06/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca

Art. 5. - In perioadele cu temperaturi scazute extreme angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber:
a) distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb;
b) acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator;
c) asigurarea echipamentului individual de protectie

Art. 6. - (1) Angajatorii care nu pot asigura conditiile prevazute la art. 4 si 5 vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri:
a) reducerea duratei zilei de lucru;

b) esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00, in cazurile prevazute la art. 4;
c) intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.
2) Masurile prevazute la alin. (1) se vor stabili daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.
(3) Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de esalonare a zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a lucrului se vor stabili o data cu masurile prevazute la alin. (1).
(4) In unitatile finantate din fonduri bugetare sau extrabugetare masurile prevazute la alin. (1) vor fi stabilite, dupa caz, de ordonatorul de credite sau de conducatorul unitatii.

Art. 7. - La aplicarea masurilor prevazute la art. 6 alin. (1) angajatorii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, precum si ordonatorii de credite sau conducatorii institutiilor finantate din fonduri extrabugetare, dupa caz, vor stabili modalitatile de recuperare a timpului nelucrat si modalitatile de plata, dupa cum urmeaza:
a) prin recuperarea in urmatoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a activitatii, cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior;
b) fara recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere a activitatii, dar cu acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Frig la locul de munca mgh1968 mgh1968 trebuie eu sa recuperez orele pe care nu le-am efectuat in ziua in care fost trimisi acasa dupa 4 ore,pt ca nu puteam sa lucram din cauza frigului? angajatorul ... (vezi toată discuția)
Intrerupere activitate conditii meteo nefavorabile ludeea ludeea Buna ziua, In cazul in care este necesara intreruperea activitatii din cauza conditiilor meteo nefavorabile ce documentatie trebuie intocmita ? Suspendare ... (vezi toată discuția)
Cfp-conform ccm PTC PTC Se poate stipula in CCM la nivel de unitate -suspendarea contractului fara plata din cauza conditiilor nefavorabile de vreme nu se poate continua ... (vezi toată discuția)