avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Pfa medic orl
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Pfa medic orl

Buna seara, va rog sa imi comunicati care sunt avantajele infiintarii unui pfa pentru un medic orl.
Va rog sa imi spuneti, care este cel mai avantajos mod din punct de vedere fiscal, de a-mi desfasura activitatea ca medic specialist orl, si care sunt pasii de urmat?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 01:08, 15 Februarie 2012
PASUL I actele necesare pentru infiintare pfa:
1. carte de identititate (copie xerox şi originalul);
2. copie xerox după ultimul act de studii (diplomă de licenţă sau diplomă de master);
3. contractul de vânzare-cumpărare ( în original) şi o copie legalizată la notar a contractului de vânzare-cumpărare a imobilului în care se va desfăşura activitatea;
4. contract de comodat (nu trebuie facut neapărat la notariat);
dacă sediul este proprietate personală, întocmiţi un contract de comodat (Dvs. Persoană fizică şi Dvs. Ca persoană fizică autorizată);
daca apartamentul/imobilul nu este proprietate personală, se încheie un contract de comodat cu proprietarul imobilului respectiv.
5. Dacă imobilul în care urmează să se desfăşoare activitatea este apartament sau casă cu pereţi comuni cu alte imobile, trebuie completată fişa 11-10-160 Asociatia de proprietari/locatari. Această fişă va fi completată, semnată şi ştampilată de preşedintele sau administratorul Asociaţiei de proprietari. De asemenea, va fi semnată de vecinii (pe plan orizontal şi pe plan vertical) care au perete comun cu apartamentul/casa în care se va desfăşura activitatea.
6. Dosar plic cu şină.

PASUL II
Toate celelalte acte vă vor fi puse la dispoziţie la sediul Registrului Comerţului şi le veţi completa şi semna în faţa funcţionarului. Cand dosarul este complet, funcţionarul vă trimite să plătiţi şi taxa pentru înfiinţare PFA (variază de la un judeţ la altul – între 200-300 lei).

De regulă, înfiinţarea PFA durează 3 zile. Veti merge personal sa ridicati actele care atestă că sunteţi PFA.
Aveti formularul la adresa [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
george-neagu, moderator
licea a scris:

Va rog sa imi spuneti, care este cel mai avantajos mod din punct de vedere fiscal, de a-mi desfasura activitatea ca medic specialist orl, si care sunt pasii de urmat?
Va multumesc anticipat!



Din punctul meu de vedere profesia dvs. poate fi exercitata ca profesie liberala care nu are nevoie sa fie inregistrata la Registrul Comertului ci doar la Administratia Financiara dupa obtinerea documentelor si avizelor necesare.
Cabinete medicale fara personalitate juridica
CABINETUL MEDICAL INDIVIDUAL
Cabinetul medical individual poate fi infiintat doar de catre medicul care isi va desfasura activitatea in respectiva unitate, intrucat aceasta forma de organizare nu are personalitate juridica distincta ci functioneaza ca persoana fizica, fiind forma de exercitare liberala a profesiei medicale.
In cabinetul medical individual isi exercita profesia medicul titular, care poate avea ca salariati ori colaboratori medici sau orice alta categorie de persona.
Ordonanta Guvernului 124/1998 (republicata prin Legea 629/2001)
CAP. 1
Dispozitii generale
ART. 1
(1) Cabinetul medical este unitatea cu sau fara personalitate juridica, furnizoare de servicii publice
de stat sau private, de asistenta medicala umana preventiva, curativa, de recuperare si de urgenta.
(2) Serviciile de sanatate ale cabinetelor medicale se realizeaza de medici de medicina generala - medici de familie, stomatologi, specialisti si alte categorii de personal medical autorizat.
(3) Profesia de medic, ca profesie liberala, poate fi exercitata in cadrul cabinetului medical in una dintre urmatoarele forme:
a) cabinet medical individual;
b) cabinete medicale grupate;
c) cabinete medicale asociate;
d) societate civila medicala.

[ link extern ]
L.C.
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
Laura Ciobeica, moderator
Medicul nu cred ca se poate constitui ca PFA deoarece profesia este considerata ”liberala” - trebuie sa va inregistrati ca obtinand venituri din exercitarea unei profesii liberale.
OUG 44 / 2008 privind organizarea pfa: art 1 al 2 - prezenta oug nu se aplica profesiilor liberale, precum si acelor activitati economice a caror desfasurare e organizata si reglementata prin legi speciale.

Puteti desfasura activitatea de medic cu autorizarea Colegiului Medicilor si va inregistrati la administratia financiara (prin depunerea declaratiei 070 ), in baza certificatului de libera practica (certificatul de membru in colegiul medicilor), dovada sediului si veti primi certificatul de inregistrare fiscala.
L 95 / 2006, art 380 al 3 - medicii care au obtinut certificatul de membru al colegiului medicilor pot desfasura activitati medicale [...] fie ca angajati, fie ca PFI pe baza de contract [...] In conditiile legii medicii pot infiinta si cabinete de practica medicala.

Cel care exercita o profesie liberala este PFI = persoana fizica independenta

Taxele sunt ca la PFA: 16 % impozit pe venit, 5,5 % contributii pentru sanatate (se aplica la venitul net) si 31,3 % contributia pentru pensii (se aplica la valoarea contractului pe care il incheiati cu casa de pensii - e si un plafon minim, prevazut prin lege) – sper ca nu ma insel...
Declaratiile sunt ca la PFA: declaratia 220 - pentru venitul estimat, declaratia 200 - pentru venitul efectiv realizat. Cat despre inregistrarea ca platitor de TVA e optionala - devine obligatorie inregistrarea cand depasiti plafonul prevazut prin lege: 35 mii euro.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medicul poate fi pfi?-legislatie ultima ora ema.1 ema.1 Buna ziua. As dori sa stiu daca in conformitate cu legislatia de ultima ora, medicul poate fi PFI ,putand sa incheie contracte prestari servicii medicale ... (vezi toată discuția)
Pfa medic specialist cris.borcan cris.borcan buna ziua. sunt medic specialist si as vrea sa deschid un PFA. mi-ati putea spune, va rog, ce acte imi trebuie si unde trebuie sa merg sa le obtin, respectiv ... (vezi toată discuția)
Pfa - modalitate de impozitare ariadna661 ariadna661 Buna seara. Am o intrebare referitoare la sistemul de impozitare pentru PFA. Eu sunt medic si sunt inregistrata cu CIF la Administratia Financiara. Am cerut ... (vezi toată discuția)