avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... amenda administrativa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

amenda administrativa

In cat timp se prescrie o amenda admnistrativa? Mi-am pus intrebarea dupa prevaderile Codului Penal, art. 126

Termenele de prescripţie a executării pedepsei
(1) Termenele de prescripţie a executării pedepsei pentru persoana fizică sunt:
a) 20 de ani, când pedeapsa care urmează a fi executată este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea mai mare de 15 ani;
b) 5 ani, plus durata pedepsei ce urmează a fi executată, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul celorlalte pedepse cu închisoarea;
c) 3 ani, în cazul când pedeapsa este amenda.
(1^1) Termenul de prescripţie a executării pedepsei amenzii aplicate persoanei juridice este de 5 ani.
(1^2) Executarea pedepselor complementare aplicate persoanelor juridice ce nu pot fi dizolvate sau a căror activitate nu poate fi suspendată se prescrie într-un termen de 3 ani, care curge de la data la care pedeapsa amenzii a fost executată sau considerată ca executată.
(2) Termenul de prescripţie a executării sancţiunilor cu caracter administrativ prevăzute în art. 18^1 şi în art. 91 este de un an.

(3) Termenele arătate în alin. 1 şi 1^1 se socotesc de la data când hotărârea de condamnare a rămas definitivă, iar cele arătate în alin. 2 curg de la rămânerea definitivă a hotărârii sau, după caz, de la data când poate fi pusă în executare, potrivit legii, ordonanţa prin care s-a aplicat sancţiunea.
(4) În cazul revocării suspendării condiţionate a executării pedepsei, a suspendării executării pedepsei sub supraveghere sau, după caz, a executării pedepsei la locul de muncă, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când hotărârea de revocare a rămas definitivă.
(5) Măsurile de siguranţă nu se prescriu.

PS: Intrebare bonus: cum vine asta ? Masurile de siguranta nu se prescriu ?!
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2012
xuser, utilizator
Cel mai recent răspuns: ivoandric , utilizator 20:15, 29 Ianuarie 2013
Un an.
Adica daca, sa zicem

1. se intampla o fapta penala in 2009 (lovire si alte violente)
2. dosarul tine la parchet 2 ani, pana in 2011
3. faptuitorul nu plateste amenda in 2012
4. in 2013 e scapat de amenda?

Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2012
xuser, utilizator
După cum am înțeles din spusele dumneavoastră, termenul de prescripție a unei amenzi administrative este de 1 an. Aș dori să știu dacă este valabil acest termen de prescripție și pentru evidența operativă în cazul unei amenzi administrative. Vă mulțumesc!
Ce evidenta operativa? parchetul nu tine o statistica a recuperarii propriilor amenzi....
Evidența operativă la Poliție, in format electronic, la care nu are acces toată lumea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere amenzi de circulatie pici80 pici80 as vrea sa stiu cand se prescrie o amenda de circulatie si o amenda administrativa (vezi toată discuția)
Prescriere taxa spitzaliare capucy capucy In urma cu 4 ani l-am batut pe un tip care s-a legat de mine intr-un bar. Am primit SUP cu amenda de 500 lei (fapta nu prezinta pericol social deoarece el a ... (vezi toată discuția)
Amenda administrativa wsx wsx X-(Va rog sa-mi spuneti in cat timp se prescrie o amenda administrativa.multumesc (vezi toată discuția)