avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Ce are intaietate sentinta sau legea? (expropriere)
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Ce are intaietate sentinta sau legea? (expropriere)

Am avut un proces cu primaria in 2004 in legatura cu un teren pe care vroiau sa il ia prin expropiere.Am castigat procesul, am sentinata definitiva in care se spune sa se foloseasca o alta varianta de construire a unui pasaj, pentru ca este loc si se poate. Vreo cativa ani a fost liniste, nu am mai auzit nimic de la primarie, dar in 2008 s-a schimbat legislatia cu privire la expropiere in care ei au voie sa faca ce vor.Ma mai pot folosi de sentinta sau pornesc alt proces? Ei vor sa plateasca terenul expropriat, dar daca iau terenul , eu pierd afacerea situata in acel loc, ceea ce inseamna ca pentru mine pierderea e mult mai mare.imi poate da cineva un sfat?
Cel mai recent răspuns: taur36 , utilizator 20:28, 19 Februarie 2012
intaietate are legea ,ea sta la baza emiteri sentintei .in cazul dtr ,chiar daca aveti acte legale de executare a lucrarilor primaria poate sa exproprieze ,avand dreptul interesului public si al obstei , dar sa faca despagubiri legale , si , in cazul dtr trebuesc evaluate lucrarile plus c/v terenului. consultati un avocat cu experienta in domeniu.
Buna seara .
Intaietate are legea,pentru toata lumea .Dar depinde acum si de felul interpretarii acesteia de catre judecatori.Tocmai de aceea sunt si caile de atac ale hotararilor judecatoresti ,pentru anularea sau schimbarea hotararilor date in afara sau cu interpretarea incorecta a legii .Si mai exista si instiutia recursului in interesul legii, sau solutiile date de catre Curtea Constitutionala, care sunt obligatorii pentru instante.
Marius Bote .
nu mai spuneti ca intaietate are legea... :D la prima vedere, teoretic asa este...
dar din punct de vedere tehnic, "interpretul oficial" al legii este magistratul si forul legislativ (parlamentul), punct.
...restul...inclusiv noi cetatenii simpli B-) si avocatii...nu suntem !
de fapt efectul puterii legii se rezuma intr-un stat de drept in cele din urma la decizia unor interpreti conveniti de stat ca fiind "oficiali" ...cineva trebuie sa se joace de-a dumnezeu in colectivitatea de oameni...sa asigure acea teoretica prevalare a legii ;)
de cate ori nu ati fost cutremurati de modul in care un judecator isi motiveaza o sentinta ?
pai pana la urma "legea" e cea pe care o vede judecatorul :P :P :P
revenind la oile noastre, faptul ca s-a schimbat legea, poate da prilejul unei noi pretentii de expropriere... nu suntem in drept penal si faptul ca e practic aceeasi cauza cu aceleasi parti nu poate fi suficient sa impiedice rejudecarea... in conformitate cu noile conditii prevazute in lege...de autoritatea lucrului judecat nu este cazul...caci s-au schimbat regulile jocului...era frumos sa poata fi invocata exceptia autoritatii lucrului judecat...cand de dragul mentinerii ordinii si stabilitatii juridice se prezuma efectul desprins din prima sentinta... insa cineva mai sus a punctat esentialul...cel care va judeca va trebui sa tina cont si sa cantareasca aspectul despagubirii ce decurge din folosinta terenului supus exproprierii... si fara o "prealabila" si "justa" despagubire nu se poate expropria.. pe de alta parte nici proprietarul actual de drept nu poate abuza... nu poate pretinde ceva astronomic...si se poate arbitra/limita prin decizia judecatorului si cuantumul acelei despagubiri, altfel de ce ar mai exista acest "atac" la adresa sanctitatii proprietatii... numita expropriere pentru cauza de utilitate publica...gogu proprietar...are un drept recunoscut...doar atat cat...exercitarea acelui drept nu tinde sa afecteze bunul mers al unei societati populate de mai multi goguletzi...

ilasciuc danut ;)
Ultima modificare: Duminică, 19 Februarie 2012
radurok, utilizator
faptul ca un magistrat " interpreteaza legea " nu inseamna ca nu este prioritara sentintei . Toate sentintele se bazeazape prevederea legala .
vechea dilema a preexistentei oului sau a gainii...
mie mi se pare suficient de clar faptul ca cel care da in ultima instanta greutatate aplicarii oricarei legi, atunci cand nu exista o competenta explicit stabilita de catre legea insasi sau mai ales atunci cand ia nastere un litigiu de orice natura in felul in care potentiale parti sunt afectate de pe urma aplicarii acesteea, ca cel ce restabileste viziunea "corecta" a legii este neuronul judecatorului...
a pune in antiteza sentinta cu legea e o tema falsa dpdv juridic poate fi cel mult o plasmuire artistica, un scenariu neintalnit in practica... caci niciodata nu vei gasi o lege care sa combata o sentinta, dimpotriva...exista in dr. rom. o echivalare a pericolului social prin nepunerea in aplicare a sentintelor judecatoresti cu fapta de infractiune...INSA intotdeauna vei intalni o jumatate a ORICAREI cauze care va considera, in viziunea ei, ca legea a fost "doborata de sentinta"...desi paradoxal, nu?,...sentinta se spune asa de frumos ca e intemeiata pe lege...
aici se nasc alte dileme, care depasesc subiectul in discutie...la noi exista o coruptie atat de uriasa...incat contradictii intre deciziile instantelor sunt un fapt banal, la ordinea zilei..., avocatii dau din umeri si trec glontz pe langa tine cand inclusiv un pusti de 5 ani isi poate da seama de contradictiile flagrante...am putea vorbi de o adevarata geografie a predispozitiilor de interpretare a diferitelor legi in functie de diferitele zone geografice...si sociale ;))
astfel incat atat din punct de vedere formal sau nu...tehnic sau nu...eu concluzionez usor ca sentinta e cel putin egala cu legea...stiu ca suna aiurea dar vreau sa se inteleaga nuanta corecta.

Alte discuții în legătură

Completare cerere in apel? vatamanuv vatamanuv Buna seara.As avea rugamintea daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns in urmatoarea situatie: Am avut un proces pe exproprire. eu am un teren pe societate si ... (vezi toată discuția)
Decret de expropriere a unei persoane decedate / eroare in act de mostenire m_dima m_dima Buna ziua, Am rugamintea sa fiu lamurita in legatura cu o problema. Am discutat cu mai multi avocati, am primit raspunsuri destul de contradictorii si as ... (vezi toată discuția)
Trecere teren in domeniul public DanielCariga DanielCariga Bună ziua. Terenul aferent locuinței mele este de 1100 mp conform CF-ului. Primăria m-a obligat să împrejmuiesc doar 940 mp spunând că restul va fi ... (vezi toată discuția)